100 nye utdanningsstillinger i intensivsykepleie

Bent Høie, Lill Sverresdatter Larsen og Paula Lykke foran juletre

Helseregionene får også i oppdrag å utrede det fremtidige behovet for intensivkapasitet, og å styrke arbeidet med å rekruttere, utvikle og beholde intensivsykepleiere i sykehusene.

­­- Arbeidet med å styrke tilgangen på intensivsykepleiere er godt i gang, men koronapandemien har tydeliggjort at vi må intensivere arbeidet. Sykehusene får derfor i oppdrag å opprette 100 nye utdanningsstillinger i intensivsykepleie, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

- NSF er svært fornøyd med at helseministeren tar tak i denne situasjonen og oppretter 100 nye utdanningsstillinger i intensivsykepleie. Norge har ikke den nødvendige intensivkapasiteten og uten nok intensivsykepleiere er det ikke mulig å øke kapasiteten på en kvalitetsmessig god måte. Vi mener det er riktig og nødvendig at helseregionene utreder det fremtidige behovet for intensivkapasitet, og styrker arbeidet med å beholde, rekruttere, mobilisere og utvikle intensivsykepleiere i sykehusene, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

- Vi er veldig glade for at det endelig er på plass en nasjonal føring for å bedre intensivkapasiteten. Dette er starten på en langsiktig løsning for å ordne opp i en alvorlig problemstilling- litt nærmere vårt mål å både beholde, rekruttere og mobiliserende intensivsykepleiere, sier leder i Norsk Sykepleierforbunds (NSF) landsgruppe av intensivsykepleiere, Paula Lykke.

Bent Høie og Lill Sverresdatter Larsen

Økt intensivkompetanse på kort og lang sikt

Under pandemien er det jobbet for å bygge opp intensivkompetansen på kort sikt. Det er etablert team-baserte modeller som kan brukes i en krisesituasjon. Over 3000 ansatte har gjennomgått internopplæring. Helseregionene har også utviklet et internopplæringsprogram for sykepleiere i intensivbehandling av covid-19-pasienter. Det er bevilget 40 millioner kroner til avansert simuleringsutstyr som brukes i opplæring.

Internopplæringen erstatter ikke kompetansen til en intensivsykepleier, men er et viktig tiltak dersom helsetjenesten raskt må mobilisere for høyere intensivkompetanse ved en pandemi-topp.

- Det er en betydelig underdekning av intensivsykepleiere ved flere intensivenheter som er avhengig av innleie for å håndtere daglig drift. Dette må synliggjøres og det bør igangsettes et arbeid med en nasjonal faglig retningslinje med normering av personellbehovet innenfor intensiv, forteller Sverresdatter Larsen.

- Jeg stiller nå krav til helseregionene om å styrke planleggingen i arbeidet med å rekruttere, utvikle og beholde intensivsykepleiere i sykehusene. De skal planlegge for tilgangen på kort, mellomlang og lang sikt. Helseregionene vil også få beskjed om å utrede det fremtidige og helhetlige behovet for intensivkapasitet i sykehusene, sier Høie.