Deltok i høring hos helsepersonell-kommisjonen

Lill Sverresdatter Larsen

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

- Norge må utdanne de sykepleierne vi trenger selv, og egentlig bør vi som et rikt land utdanne flere. Det nytter lite å utdanne dersom Norge ikke reduserer det store frafallet fra yrket. Vi trenger riktig oppgavedeling, lønn og arbeidsvilkår, teknologiinvesteringer og helsebygg for fremtiden, sa Sverresdatter Larsen til helsepersonellkommisjonen.

Hun la også vekt på at ethvert tiltak som skal utformes, må ta utgangspunkt i validerte tall og beskrivelser. Mange tall, eksempelvis OECD-rapportens tall, brukes som fakta, men tallgrunnlaget er ikke riktig med tanke på norske forhold.

Har det travelt

Helsepersonellkommisjonen ble oppnevnt i statsråd i desember i fjor. Den skal bidra med et kunnskapsgrunnlag og foreslå tiltak til bemanningskrisen i helsesektoren. Den skal presentere sin rapport i februar i 2023.

En viktig del av jobben blir å innhente informasjon og forstå helheten i utfordringene, fortalte Torbjørn Solberg, forbundsstyremedlem og NSFs representant i kommisjonen.

- Vi har det travelt. Det er mye vi skal levere på i løpet av kort tid. Samtidig vet vi hvor kritisk bemanningssituasjonen er, og vi forstår at regjeringen ønsker raske svar. Vi må lytte til de viktigste aktørene på helsefeltene for å komme frem til både strakstiltak og langsiktige løsninger. Dette er bakgrunnen for at vi arrangerte høring i dag. Notatblokken til medlemmene i kommisjonen er nå fulle av gode innspill til videre arbeid, sa Solberg.

Forbundsstyremedlem Torbjørn Solberg
Torbjørn Solberg er medlem av forbundsstyret i Norsk Sykepleierforbund og representant i helsepersonellkommisjonen.

Høy arbeidsbelastning har gitt en utbredt grad av deltidsarbeid, høyt sykefravær, tidligpensjonering og frafall fra yrket, blant norske sykepleiere. Tall fra SSB viser at 20 prosent av sykepleierne ikke jobber i helsetjenesten 10 år etter endt utdanning. NSFs heltidsbarometer viser at kun 61 prosent av alle sykepleierstillinger som ble lyst ut i 2021 er heltidsstillinger. Rundt halvparten av alle sykepleiere i kommune- og spesialisthelsetjenesten jobber i deltidsstilling.

Vanskelig å rekruttere

Ifølge NAV mangler Norge 7000 sykepleiere. KS Arbeidsgivermonitor viser at et flertall av kommunene opplever det som ganske eller meget utfordrende å rekruttere sykepleiere. Dette bekreftes også av NSFs lederundersøkelse hvor 61 prosent av førstelinjelederne oppgir at det er vanskelig å rekruttere kvalifisert personell når noen slutter. I kommunene gjelder det hele 70 prosent av førstelinjelederne.

Kun 24 prosent av lederne vurderer å ha nok ansatte, mens bare 49 prosent opplever at kompetansesammensetningen er i samsvar med oppgaver og behov.

Innspill til løsninger

- NSF bruker validerte tall fra SSB, NAV, KS og andre lignende kilder. Jeg har oppfordret kommisjonen til å ta seg tid til å finne ut om tall som oppgis er sammenlignbare. Noen viser dagens situasjon, en fremtidig situasjon, en worst case eller lignende. Her er det nyanser. De internasjonale OECD-tallene som er mye brukt om antallet sykepleiere per pasient i europeiske land, tar for eksempel ikke innover seg at sykepleiere har ulike utdanningsnivå, roller og tilgang på støttepersonell i forskjellige land, og at vi i Norge bruker sykepleiere til en del oppgaver hvor andre land bruker leger, sa Sverresdatter Larsen.

Tiltakene som kommer fra helsepersonellkommisjonen i 2023 skal gi løsninger for å utdanne, rekruttere og beholde sykepleiere og annet helsepersonell.

Forbundslederen avsluttet sitt innlegg med å ønske kommisjonen lykke til med et viktig arbeid og med å dele et livsmotto.

- Jeg pleier å si at det er lov, mer enn iblant, å ta to steg frem, sa Sverresdatter Larsen.

NSF sendte i etterkant av høringen inn et omfattende notat med flere konkrete innspill med løsninger til bemanningskrisen til helsepersonellkommisjonen.

Høring i helsepersonellkommisjonen
Bildet er tatt under høringen i helsepersonellkommisjonen, som ble gjennomført digitalt.