Finansiering, midler og stipend
Faggruppen er selv ansvarlig for finansiering av de aktivitetene som vedtas internt i faggruppen, men kan også motta midler for gjennomføring av fagutviklingstiltak over budsjettet til NSF. Hvilke fagutviklingstiltak som skal prioriteres og gis midler til, fattes av forbundsstyret.
Faggruppen kan også søke fagutviklingsmidler og aktivitetsmidler gjennom Sentralt fagforum. Sentralt fagforums arbeidsutvalg behandler søknadene årlig, du vil finne mer informasjon om fagutviklingsmidler og aktivitetsmidler her.
Medlemmer i faggruppene får tilgang på fagstoff, fagkurs, konferanser og mulighet til å søke stipender. For å kunne være medlem i en faggruppe må medlemmene også være medlemmer i NSF. Mer informasjon om faggruppene finner du hos den enkelte faggruppe.
Medlemskontingent og driftstilskudd
NSF innkrever medlemskontingent til faggruppene, og leverer tjenester knyttet til regnskapsføring og markedsføring.
Faggruppene mottar også et driftstilskudd fra NSF. Tilknytningen til NSF innebærer at faggruppene har akseptert noen obligatoriske bestemmelser i faggruppenes vedtekter.
Informasjon til faggruppene
NSF har en egen kunnskapsdatabase hvor du finner oppdaterte retningslinjer, brukerveiledninger etc.
Arkivarbeid
Det er utviklet en veileder for faggruppene i arkivarbeid, denne kan brukes som utgangspunkt for faggruppenes arkivarbeid.
Bestille mat og rom i Tollbugata 22
Faggruppene kan legge faglige arrangement til NSFs lokaler i Tollbugata 22 i Oslo.
Lokalene ligger sentralt i Oslo og er representative. Vi kan tilby møterom som er tilpasset alt fra mindre møter med inntil seks personer og opp til ca. 30 deltakere.
Bestilling av møterom
Møterom kan bestilles via tjenesteportalen, sentralbord/resepsjon i arbeidstiden kl. 08.00 – 15.45, telefon 994 02409 – eller via Outlook. Ved møteromsbestilling må antall deltagere oppgis.
Hvis en av NSFs ansatte er tilstede under hele møtet og avslutning, kan møtetid utover arbeidstid avtales med vedkommende. Dette er på grunn av sikkerheten og oversikt over besøkende i huset.
Bestilling av lunsj i kantina eller møtemat
Bestillinger på lunsj til møter eller møtedeltagere som skal spise i kantinen gjøres i bookingportalen 4service.
Er det andre ønsker eller spesielle behov ta kontakt med kantinen.
Allergier , dietter og ønsker avtales.
Betaling for gjester:
Alle gjester i T22 skal betal for lunsj, enten via bookingportalen eller vipps.
Opphold i T22:
Alle besøkende må henvende seg i resepsjonen. Vi må til enhver tid ha oversikt over hvem som er i bygningen. Møterommet skal forlates ryddig. Medbrakte kopper, etc. bringes til kantinen etter bruk
Den som er møteansvarlig er også ansvarlig for å rydde etter seg, tørke av whiteboardtavle, sette bord, stoler, etc. på plass. Vennligst overhold disse reglene for god trivsel i huset.
Designmanual
NSF har utviklet en egen designmanual. Designmanualen beskriver blant annet retningslinjer for logo, typografi, farger, illustrasjoner og mye mer.
E-postliste til faggruppeledere
NSF har en felles e-postliste til sentrale faggruppeledere i sitt e-postsystem.
Sentrale faggruppeledere kan gi beskjed til servicedesk-it@nsf.no med navn på faggruppe og e-postadresse dersom man ønsker endringer.
Alternativt kan endringer også meldes til koordinatorer og leder av Sentralt fagforum som vil gi videre beskjed til IT.
Håndbok i skriveteknikk
NSF ønsker at du er med og deler din og vår kunnskap, enten det er i tradisjonelle eller nye medier. Denne håndboken er ment som et hjelpemiddel for ansatte, tillitsvalgte og faggrupper i NSF. Her får du råd om hvordan du skriver i ulike kanaler og hvilke grep du kan gjøre for å nå ut.
Vi håper håndboken kan være til inspirasjon og hjelp!
Det skrevne ord har alltid vært viktig for å nå fram, men kanalene man når ut i har blitt flere, og de fungerer annerledes enn hva mange er vant med fra tidligere.
I tillegg kan omtrent alle være redaktører og skribenter i de nye kanalene som nå finnes, og det er mange som ønsker å nå ut med sitt budskap. Det blir derfor avgjørende å kunne kommunisere på en måte som gjør at målgruppene legger merke til deg i mengden, og som får dem til å huske budskapet ditt.
Det kan være utfordrende, og det trengs som regel litt øvelse, men det er veldig gøy når man får det til.
Kontaktinfo til styremedlemmer på nsf.no
Styremedlemmer kan legge ut sin e-post på nettsidene ved å benytte beskrivelsen under:
Hvordan registrerer man vervepost?
- Logg deg inn på nsf.no og gå til Min side
- Klikk på lenken som heter "Se ditt medlemskap, din tillitsvalgt eller gjør endringer"
- Dersom det er lenge siden man har vært inne her, vil man først få opp et bilde med kontaktinfo man må godkjenne at stemmer.
- Deretter scroller man nederst på siden til venstre der det er en boks som heter Kontaktinfo verv
- Legg inn kontaktinfo her og klikk i ruten for å godkjenne at NSF publiserer kontaktinfo
- Klikk deretter på Lagre
Nå skal epostadressen vises på i listen over styremedlemmer på faggruppens sider ved neste oppdatering som gjøres mellom PhenixID og Drupal.
Dersom du ønsker bilder på styremedlemmer, send inn bildefiler til koordinator Kristine Børsum Stenstad.
Merk hver bildefil med navn på person.
Logo og opphavsrett til bilder
Alle i NSF og de som er i tilknytning til NSF som publiserer på nett, lager brosjyrer eller sender ut annen informasjon, bør vite om opphavsrettsreglene og riktig bruk av logo.
Vi oppfordrer alle styremedlemmer i faggruppene til å bruke 5 minutter på å lese videre, og lære mer om dette.
Kan jeg bruke et bilde fra google og bruke det videre?
Bildesøk på Google henter frem bilder fra alle tilgjengelige nettsider. Det betyr imidlertid ikke at det er tillat å bruke bildene fritt videre.
Ifølge reglene om opphavsrett har den som tar et bilde (eller arbeidsstedet/avisen), rettighetene til det. Dette innebærer at andre ikke kan bruke bildet uten tillatelse og/eller betaling. Vedkommende har også krav på å bli kreditert med byline (Foto: Nils Nilsen).
Hvis du «låner» et bilde uten å ha fått tillatelse til dette, er det å regne som stofftyveri, og opphavskvinnen/mannen kan da sende regning – i tillegg til at det er uheldig for NSFs omdømme.
Trygge måter å skaffe illustrasjonsbilder er:
- Spør opphavspersonen om lov til å låne/kjøpe bildet du er interessert i
- Bruk pressebilder som ligger gratis tilgjengelig på nett (for eksempel hos de politiske partiene, helseforetak mm. Er det merket med Copyright-merke, så ring og spør om å få bruke det først)
- Ta bilder selv
- Lei en fotograf til å ta bilder
- Opprett kontoer og kjøp fra bildebyråer (To eks på rimelige byråer: www.istockphoto.com eller fotolia.com, litt dyrere: for eksempel Scanpix)
- Finn bilder på Flickr, som er merket med at det kan brukes fritt (Advanced search, velg Only search within Creative Commons-licensed content)
- Bruk bilder fra Fotoweb – NSFs elektroniske bildearkiv - som alle NSF-ansatte får tilgang til i løpet av kort tid.
Kan jeg "låne" en tekst/artikkel fra internett?
Journalisters opphavsrett gjør at heller ikke tekster som for eksempel avisartikler, kan kopieres og distribueres uten videre.
Dermed er det heller ikke lov å legge PDF-ene vi får av artikler via InterMedium, på nett/Facebook el.
Er det sterkt ønske om å legge ut en artikkel, må man spørre avisen/tidsskriftet om lov først.
Det er derimot lov å sitere fra en artikkel. Det vil si å referere til innholdet i oppsummert form – eller å sitere noen få setninger, pluss oppgi kilden for originalartikkelen.
Hvor finner jeg faggruppelogoer?
I 2018 ble det bestilt høyoppløselige versjoner av alle faggruppenes logoer. Ta kontakt med Sentralt fagforums koordinator dersom du ønsker å få tilsendt faggruppens logo.Hvor finner jeg riktig logo for NSF?
NSFs hovedlogo fantes tidligere i tre ulike varianter. Dette er endret slik at bare den enkleste varianten nå skal benyttes.
Logoen fins i fullfarger og tofarger, og er tilgjengelig for alle på Flickr. Den kan lastes ned herfra: http://www.flickr.com/photos/sykepleierforbundet/
NSFs desigmanual beskriver riktig bruk av farger og logoer i detalj, og er et nyttig verktøy for alle som bestiller trykksaker eller produkter med NSFs logo.
Vil du vite mer om opphavsrett og logo?
Hvis du vil vite mer om opphavsrett kan du ta kontakt med webredaktør i NSF Tone Stidahl.
Mediehåndteringstips
- Trenger du å tenke deg om - spør hva saken gjelder og si at du ringer tilbake om 10 minutter - ring tilbake om 10 minutter. Noter journalistens navn, arbeidssted og telefonnummer.
- Vær konkret og klar - styr unna tåkeprat - formuler riktig det du vil si. Fatt deg i korthet. Hold deg til saken. Dokumenter påstander.
- Si at du ikke vet dersom du ikke gjør det. Tilby deg å finne ut/finne andre som kan svare. Oppfordre journalisten til å ringe tilbake med spørsmål en annen gang.
- Forbered deg godt dersom du skal i studio - tenk ut hvilke spørsmål du kan få. Tren gjerne sammen med andre.
- Tar du selv kontakt med journalist - ha budskapet klart (formuler tre korte punkter som illustrerer saken).
- Hvis du blir ringt opp; spør om du er i en intervjusituasjon (blir sitert). Har du kontakt med en radiojournalist skal vedkommende gjøre deg oppmerksom på at båndet går.
- Vær deg selv og snakk sant - hvis ikke mister du troverdighet.
- Ved fokus på uheldige/tragiske omstendigheter (f.eks. feilmedisinering, arbeidsulykker o.a.) - snakk sant og beklag hvis det er grunnlag for det og bygg en bro over til det positive (vi har beredskap, vi vil gjøre sånn og sånn, dette kan vi gjøre bedre).
- Hør på hele spørsmålet du blir stilt - vent med svaret til intervjuer er ferdig.
- Det er lov å være uenig i premisser for spørsmålet argumenter kort og saklig. Dokumentasjon - ikke synsing.
- Husk hvem det er du snakker til (ikke til journalisten - men til leser/lytter/seer). Appellér til følelser - ikke primært til intellektet.
- Styr unna faguttrykk og fremmedord.
- Du kan be om å få lese igjennom/høre på dine uttalelser. Vær oppmerksom på at flere aviser nå praktiserer regelen om at en uttalelse er mediets eiendom fra det utgangspunktet den er avgitt hvis ikke annet er avtalt. Avtaler som gir intervjuobjektet rett til å endre sine uttalelser i etterhånd, bør normalt ikke inngås, hevdes det mer og mer fra pressehold. Sørg for å være så trygg og presis på det du sier, at du også er trygg på det som gjengis.
- Husk, du uttaler deg på vegne av din faggruppe (og Norsk Sykepleierforbund). Dette må komme fram.
Ved behov for bistand ta kontakt med kommunikasjonsavdelingen ved Tore Bollingmo, tel: +47 928 40 177, oppgi hastegrad.
Navn- og logoendringer
Dersom faggruppen endrer navn eller logo må endringen meldes inn til IT via tjenesteportalen.
IT vil henvise endringen til medlemstjenester, kommunikasjon og fakturautsteder.
Når du melder inn endring er det viktig å informere om faggruppens organisasjonsnummer, navn og logo.
NSF maler
Forhandlingsavdelingen har lagt ut en rekke maler til bruk for tillitsvalgte, flere av disse kan også være nyttige for deg i ditt faggruppearbeid.
I tillegg har Sentralt fagforum utviklet maler for styrearbeid i faggruppene, disse finner du på denne siden:
Personvern
Verv i NSF er offentlige og åpent tilgjengelige på NSFs nettsider og vil opplyses om ved spørsmål til NSF. Dette kan omfatte både historiske og aktive verv i NSF.
Alle medlemmer kan velges til verv de er valgbare til i henhold til NSFs vedtekter. Ved å ta på seg verv i NSF forplikter man seg til å ivareta vervet i tråd med vedtektene, samt å sette seg inn i vedtektene der disse berører utøvelsen av vervet.
Gjennom utøvelsen av vervet vil man kunne komme i kontakt med sensitive personopplysninger om medlemmene, og informasjon man får tilgang til gjennom vervet vil være omfattet av vilkårene også etter at vervet er avsluttet.
NSFs personvernerklæring er bindende for alle som håndterer persondata om medlemmene og ved å påta seg verv forplikter man seg til å overholde vilkårene i personvernerklæringen. Det må utvises særlig aktsomhet der persondata deles med andre. Medlemskap i fagforening er i seg selv en sensitiv personopplysning. Du kan lese personvernerklæringen her: https://www.nsf.no/om-oss/personvernerklaering
Verv i NSF forutsetter medlemskap og alle verv opphører dersom medlemskapet opphører.
Post til faggruppene
Faggruppene og Sentralt fagforum har en felles posthylle bak sentralbordet på hovedkontoret til NSF i Tollbugata 22.
Regninger fordeles videre til økonomiavdeling. Leder i faggruppen blir kontaktet ved brev som kan sendes på mail eller videresendes per post.
Det anbefales at postkassene sjekkes dersom faggruppeleder er innom Tollbugata 22.
Faggruppene har selv ansvar for å håndtere varer/ roll up eller lignende som blir bestilt til Tollbugata 22.
Solidaritetsbevis som gave
Fra 2009 har NSF brukt solidaritetsbevis som alternativ til blomster og andre gaver.
Forbundsstyret vedtok ordningen med solidaritetsbevis som alternativ til blomster og gaver, basert på følgende retningslinjer:
- Ordningen er frivillig, men alle organisasjonsledd oppfordres til å anvende solidaritetsbevis som alternativ i bredest mulig utstrekning.
- Solidaritetsbevis anvendes som alternativ i sammenhenger der det ikke er vanlig å gi ordinært honorar, men hvor NSF eller NSFs organisasjonsledd ønsker å gi en anerkjennelse til eksterne og interne bidragsytere og/eller andre aktører.
- Forbundsstyret fastsetter et årlig formål for utdeling av solidaritetsbevis, som alle organisasjonsledd må følge, dersom de velger solidaritetsbevis som et alternativ til blomster og gaver.
- Formålet må falle innenfor rammen av nødhjelp, tiltak i utviklingsland eller bistand til andre økonomisk svakstilte målgrupper.
- Beløp for et solidaritetsbevis kan variere, men skal normalt tilsvare det man ellers ville benyttet til blomster eller gave.
- Løpende forvaltningsrutiner fastsettes av administrasjonen.
Endringer eller tilføyelser til ovenstående retningslinjer fastsettes av forbundsstyret.
Juni 2022 vedtok forbundsstyret at disse midlene fra nå av skal gis til vår samarbeidsorganisasjon i Rwanda – Rwanda Nurses and Midwives Union (RNMU). NSF har samarbeidet med RNMU siden 2013. Ved hjelp av disse midlene vil RNMU kunne gjennomføre flere aktiviteter, nå ut til flere medlemmer og bli en enda bedre støttespiller for sykepleiere og jordmødre i landet. Har du lyst til å lese mer om hvordan NSF og RNMU jobber sammen? Ta en titt her, da vel! https://www.nsf.no/om-oss/vart-bistandsarbeid
Når dere har utstedt solidaritets bevis skal dette rapporteres inn på følgende måte:
Send epost til administrasjonskonsulent Jahne Haraldsen Granskogen på e-post jahgra@nsf.no helst så raskt som mulig etter det er utstedt eller senest desember samme år som beviset er utstedt, eposten må inneholde:
- hvor mange bevis er utstedt
- hvor mye er hvert enkelt bevis på
- i hvilken forbindelse er det gitt ut
- dato for utgivelse
- hvilke seksjonsnummer og eventuelt prosjektnummer det skal føres på
Maler for solidaritetsbevis finner du i faggruppeledernes teamsrom.
Trykke- og designoppdrag
Har faggruppen din behov for hjelp til å utarbeide brosjyrer/faghefter/rapporter, materiell til fagkongresser/medlemsarrangement, eller for eksempel rollups, bannere og bakvegger til stands?
NSF har inngått avtale med Idé House of Brands.
Det skal plukkes ut et nytt sortiment, og etableres nye nettsider for bestillinger. Frem til dette er på plass og produktene dere trenger ikke finnes i fordelsbutikken, kan dere sende forespørsler direkte til e-post: nsf@ide.no