Frontfag og invitasjon til politisk forlik

Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og Høyres Erna Solberg satt på første rad da forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen åpnet landsmøtet. Foto: Kristin Henriksen, Norsk Sykepleierforbund

Både sittende og forrige statsminister var enige om utfordringsbildet, og behovet for tiltak for å løse mangelen på sykepleiere.

Slampoesi om frontfag

Da forbundslederen åpnet landsmøtet tok hun et kraftig oppgjør med hvordan frontfagsmodellen bidrar til å holde lønningene nede i kvinnedominert sektor. Dette gjorde hun med slampoesi, akkompagnert av pianist:

– Frontfagsmodellen – som en gang var god!
E nu en gammal ide
Men Arbeiderpartiet, LO og NHO.

Syns det’ e en god ide
Og det funka godt med industri.

Da mannfolkan jobba og kvinnfolk va blid.
Men nu et det altså ei anna ti.

Da treng vi en ny ide.

– Frontfagmodellen er ikke hugget i stein

Statsminister Jonas Gahr Støre fikk med seg serven fra forbundslederen. Da han holdt sitt innlegg for landsmøtedelegatene og gjestene adresserte han tema.


– Vi kan ha ulike syn på hvordan frontfagsmodellen praktiseres, men i møter og med Unio rundt bordet så er vi enige om at vi skal se på hvordan den virker. Jeg mener ideen med frontfagsmodellen er god, men det betyr ikke at den er hugget i stein. Og det tilhører i alle fall mitt samfunnssyn at gode modeller alltid må stå testen mot det som er arbeidsutfordringen der ute.

Statsminister Jonas Gahr Støre
Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Kristin Henriksen, Norsk Sykepleierforbund

Støre brukte også tid på å takke sykepleiernes uunnværlige bidrag i helsetjenesten. Han omtalte sykepleierne som selve ryggraden i helsevesenet.

Solberg inviterte til politisk forlik

– Tilbudet mitt står ved lag, Jonas. Vi bør lage en tverrpolitisk handlingsplan, som inkluderer arbeid med partene. Med andre ord; vi ønsker rett og slett ett bredt politisk forlik om arbeidstidsordninger, rekruttering og oppfølging av helsepersonell, sa partileder Erna Solberg.

Dette mener Høyres leder er helt nødvendig for å løse de store utfordringene i helsetjenesten.

Erna Solberg
Erna Solberg. Foto: Kristin Henriksen, Norsk Sykepleierforbund.

Det gjenstår å se hvem som tar den ballen, og når. Solberg nevnte avslutningsvis at hun var særlig spent på regjeringens nasjonale helse og samhandlingsplan, og hvilke utfordringer den fikser. Planen kommer trolig i løpet av desember.

Solberg roste samarbeidet med Norsk Sykepleierforbund, og takket særlig for arbeidet sammen under pandemien.