Jordmordagen landet rundt

Jordmordagen

Leder Hanne Charlotte Schjelderup er i Møre og Romsdal, der dagen markeres med medlemsmøte i Ålesund.

Hanne Charlotte Schjelderup (t.v.), leder av Jordmorforbundet NSF, og styremedlem Sara F. Wiik.
Hanne Charlotte Schjelderup (t.v.), leder av Jordmorforbundet NSF, og styremedlem Sara F. Wiik.


Dagen markeres også av andre enn medlemmene av Jordmorforbundet NSF. Her kommer en oversikt over innlegg i media 5. mai fra NSF-hold:

Fylkesleder i Møre og Romsdal, Trine Bruseth Sevaldsen, skriver i Sykepleien, «En jordmor i livet skulle alle ha»

Trine Bruseth Sevaldsen
Trine Bruseth Sevaldsen

Jordmødre har unik kompetanse på kvinnehelse. Den må utnyttes bedre, blant annet innenfor overgangsalder, celleprøvetaking og prevensjon. Det vil være god helse- og samfunnspolitikk å utnytte denne kompetansen. Og heldigvis støtter flere nasjonale utvalg dette, skriver Sevaldsen.

Innlegget er også publisert i noen aviser i Møre og Romsdal, blant annet Vestlandsnytt, Driva Aura Avis og Tidens Krav.

Åsmund Gravdal, Nestleder, Norsk Sykepleierforbund Innlandet, skriver i Østlendingen: «Den første vi ser i livet er en jordmor.» (Bak betalingsmur).

Den første mitt barn så i livet var Marthe.

Som far og pårørende så jeg omsorgen og tryggheten Marthe utstrålte i møte med min familie. Den første gangen barnet mitt roet seg helt ned, var når hun fikk vasket håret. Et øyeblikk jeg har tatt vare på.

Som sykepleier så jeg en jordmor som er ekspert i å vurdere to menneskeliv – mor og barn. Det utviklet seg til en komplisert fødselen, men jordmødrene på føden gjorde fødselen allikevel så trygg den kunne være for mor og barn. I ettertid har jeg forstått at Marthe hadde langt fra så god tid som hun ga uttrykk for denne søndagen.

Det var flere som ble foreldre denne kvelden og i tillegg var det sykdom på neste vakt. Derfor måtte Marthe balansere tid til de fødende, men også sikre at det var jordmor til neste vakt.