Allergisykepleiere har i en årrekke forsøkt å nå ut med budskapet om at nøtteproteinene er for tunge til å fly i luften, og at det er å spise nøttene som gir allergisk reaksjon. I saken i Sykepleien.no ble vår faggruppeleder Liv Bjerke Rodal intervjuet, og benyttet anledningen til å dele det viktige budskapet. Temaet skapte engasjement og reaksjoner. Innlegget har fått over 300 kommentarer og informasjonsvideoen har over 850 000 visninger.
Hovedbudskapet er at peanøtter og nøtter ikke er luftbårne allergener, det vil si at proteiner som utløser allergiske reaksjoner ikke sprer seg i luften. Man må spise eller få i seg allergenet for å få en alvorlig allergisk reaksjon. Aromaen, lukten av peanøtter og nøtter, er ikke farlig i seg selv, og den inneholder ikke protein.
Matallergi berører mennesker på nært hold, og det er naturlig at erfaringer og følelser varierer. Det viktig å understreke at faglige råd skal bygge på forskning og støttes i dette tilfellet av lang klinisk erfaring. Som sykepleiere har vi et ansvar for å formidle kunnskap som kan bidra til trygghet og riktig håndtering – selv om det kan utfordre tidligere antakelser. Forskning viser at svært små mengder med allergen rett over den åpne posen eller fat med nøtter, men ikke nok til å utløse alvorlige allergiske reaksjoner. Forskning på barn med peanøttallergi viste at ingen fikk alvorlige reaksjoner av å lukte på peanøtter.
Mange tror at man må skape et helt nøttefritt miljø for å beskytte barn med nøtteallergi. Det kan føles som et krevende og stort ansvar, fordi det er umulig å kontrollere alle situasjoner og omgivelser. Ny kunnskap viser heldigvis at nøtter i samme rom ikke utgjør noen risiko for alvorlig allergisk reaksjon. Faren oppstår først hvis man spiser nøtter eller i direkte kontakt med munnen. Dette betyr at ansvaret blir mer konkret og håndterbart. Vi kan ikke skape et helt nøttefritt miljø, men vi kan skape et trygt miljø.
Vi som jobber med den allergiske pasienten, har et viktig arbeid med å spre oppdatert kunnskap for å øke pasientens trygghet og mestring i forhold til sin allergi. I tillegg presiserer vi at det er særlig viktig at skoler og barnehager har gode rutiner for å unngå at barn og ungdom får i seg allergener som de ikke tåler. For eksempel må man unngå servering av mat med utilsiktet innhold av aktuelle allergener, forbytting eller utilstrekkelig matmerking. I tillegg må man sørge for beredskap for å håndtere allergiske reaksjoner effektivt og riktig.
Du kan lese mer utdypende artikkel om temaet på NRK sine sider Avkrefta myte om peanøtt- og nøtteallergi – det blei ikkje godt mottatt – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet
RAAO har laget denne informasjonsvideoen https://www.oslo-universitetssykehus.no/4ae21f/contentassets/d228edd417d1408db15b841ec03319f6/matallergi_2_allergifrykt-original.mp4