Intensivsykepleie gjør en forskjell

INSF2022

Intensivsykepleierne ble stiftet i 1978, og vi har per nå 3113 medlemmer.

Intensivsykepleie er en spesialitet innen sykepleiefaget. Spesialiteten utøves
på grunnlag av avanserte kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse
innen områdene pasientbehandling, undervisning, fagutvikling, samhandling
og organisasjon.

Allerede i Florence Nightingales tid (1820-1910) ble pasienter samlet i store saler etter operative inngrep for overvåkning. Polioepidemien 1940-1950-tallet resulterte i utvikling av den første respiratoren. Utviklingen av recovery-enheter og post operative enheter ble merkbar først rundt 1950-1960-tallet. Det var først 1960-tallet at de første intensivavdelingene begynte sin virksomhet.

Behandlingstilbudet til pasienter med alvorlig sykdom og skade har utviklet seg etter 2. verdenskrig, og utviklingen av medisinsk teknisk utstyr har vært radikal. Dette medførte behov for å klargjøre hovedfokus og forståelse av intensivsykepleie.

En intensivsykepleier har autorisasjon som sykepleier i Norge, og har utdanning etter gjeldende forskrift om nasjonal retningslinje for intensivsykepleierutdanning.

Dette gir kompetanse til å arbeide ved intensivenheter, intermediærenhet, postoperativ enhet og prehospitale tjenester.
Intensivsykepleieres kompetanse benyttes også i andre enheter innenfor primær- og spesialisthelsetjenesten. Intensivsykepleieren har et selvstendig sykepleiefaglig ansvar og skal handle forsvarlig, ivareta pårørende og sikre pasientens autonomi, integritet og rettigheter.

Intensivsykepleierne NSF jobber fagpolitisk for å sikre faglig kvalitet og forsvarlighet for alle akutt og kritisk syke i Norge.