Helse- og omsorgsministeren holdt i dag sin årlige sykehustale

Helseminister Ingvild Kjerkol og Jordmorforbundet NSF

Arkivfoto NSF: Helseminister Ingvild Kjerkol og leder i Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup

Oppdragsdokumentet til de fire regionale helseforetakene legges frem i et foretaksmøte i etterkant av sykehustalen. Her vil helse- og omsorgsministeren be helseforetakene om å gjennomføre en rekke helsepolitiske oppdrag for å oppnå resultatmål i 2023. I sykehustalen orienterte Kjerkol om de 3 hovedmålene som skal videreføres i dette oppdraget:
• Prioritere psykisk helse og rus
• Styrke forskning, innovasjon og kompetanse, forbedre kvalitet og pasientsikkerhet
• Sørge for rask tilgang til helsetjenester og gode pasientforløp


Helseministeren oppfordrer helsepersonell både til å si i fra om forhold som ikke er bra i helsetjenesten, og det som er veldig bra. Helseforetakene skal ha stort fokus på arbeidsmiljø og pasientsikkerhet.
Kjerkol gjentar at fødselsomsorgen i Norge er blant verdens beste og holder høy kvalitet i internasjonal sammenheng og at dette skal fortsette i året som kommer. Kritikk fra Jordmorforbundet har bidratt til at helseforetakene nå bes se på finansiering av den spesialiserte fødselsomsorgen for å sikre at inntekst- og budsjettmodeller understøtter tjenesten på ønsket måte.

Antall utdanningsstillinger for jordmødre skal i 2023 fortsatt økes, og regjeringen skal prioritere jordmorutdanningen også i et strammere budsjett.
Helseministeren peker på at det skal være en trygg og god kvalitet på helsetjenester i hele landet. Hun påpeker at fagfolk er det aller mest sentrale, og det å beholde de er sentralt. - Fagfolk skal få tid og rom for å gjøre den jobben de er ansatt for, og oppleve at jobben er meningsfull både når det gjelder faglig frihet, god ledelse og mulighet til å ta ansvar.

Kjerkol ønsker seg en helsetjeneste som i langt mindre grad gjør seg avhengig av vikarbruk. Det må investeres i helsepersonell det er behov for, og peker på at det blant annet trengs flere jordmødre.

Norsk sykepleierforbund har etterspurt en nasjonal oversikt i mange år som nå foretakene skal rapportere på for å kartlegge og synliggjøre blant annet jordmorbehovet fremover. Oversikten skal sees i lys av den faglige utviklingen, utdanningskapasitet, og de som slutter tjenesten.


Helsepersonellkommisjonen legger fram sin utredning om kort tid. Mandatet deres er å gi et kunnskapsgrunnlag og foreslå tiltak for å møte den store utfordringen med knapphet på fagfolk framover. Utredningen vil være et viktig grunnlag for arbeidet med kompetanse og fagfolk i den kommende nasjonale helse- og samhandlingsplanen


Leder i Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup sier at dagens finansieringssystem gjør fødsels- og barselomsorgen sårbar for kutt, fordi sykehusene sparer på fødetilbud som genererer lite inntekter. Jordmorforbundet har vært kritisk til at ISF-finansiering legger for store føringer for organiseringen av fødsels- og barseltilbudet på sykehusene. For å ha fokus på de gode fødslene er utfordringen å ha nok folk og en stabil drift slik at hver enkelt kvinne får en god og individuell oppfølging gjennom fødselen.