Hva kan jeg gjøre for å få høyere lønn?

Jeg vil ha høyere lønn!  - hva kan jeg gjøre for å oppnå det?'

NSF er en organisasjon av medlemmer og for medlemmer. Vår styrke er basert på det enkelte medlems engasjement.  Bevisste medlemmer som er tydelige på at lønn har betydning for opplevelsen av verdsetting, motivasjon og valg av arbeidssted er det beste virkemiddelet for at sykepleierne kan løftes også som gruppe.  Mulighetene er der – men hver og en av oss må ta ansvar for å benytte seg av dem. Her er noen tips om hva du selv kan gjøre:

Still lønnskrav ved bytte av jobb

Det er ved bytte av jobb at du har størst mulighet til å påvirke egen lønnsdannelse. Når du får tilbud om jobb vet du at det er deg arbeidsgiver vurderer som best kvalifisert av alle søkere. Dette innebærer at du er i en gunstig forhandlingsposisjon. Hvis lønnstilbudet ikke er i tråd med dine forventninger – gi beskjed til arbeidsgiver om dine forventninger og be dem vurdere et nytt tilbud før du gir ditt endelige svar.

Be om lønnssamtale

Er du ansatt i en kommune og ikke fornøyd med lønnen forventer NSF at du som medlem benytter deg av retten til å be om en lønnssamtale.  Lønnssamtale er en tariff-festet rettighet og du kan be tillitsvalgte være med. I samtalen skal arbeidsgiver og arbeidstaker i fellesskap diskutere hvilke tiltak som kan iverksettes for at arbeidstaker skal oppnå bedre lønnsutvikling. Det skal føres referat fra samtalen dersom arbeidstaker ber om det

Det å synliggjøre sine forventninger gjennom å be om lønnssamtale er viktig da vi fortsatt har arbeidsgivere som mener sykepleierne ikke er så opptatt av lønn.  Hvis du og alle dine kollegaer krever lønnssamtale forplikter det arbeidsgiver til å sette seg inn i sykepleiernes forventninger.  En slik lønnssamtale kan også slå positivt ut ved senere lokale forhandlinger.

I øvrige tariffområder (Spekter, Virke, NHO) er ikke retten til lønnssamtale nedfelt i tariffavtalene, men det er ikke noe som er til hinder for at du som arbeidstaker likevel kan be om det.  NSF Rogaland anbefaler alle sine medlemmer som er opptatt av lønn å be om slik lønnssamtale.

Dokumenter all ansiennitet og be om redegjørelse for arbeidsgivers beregningsgrunnlag

Din lønnsdannelse og lønnsutvikling avhenger mye av hvilken ansiennitet du blir godskrevet ved ansettelse. Du er ansvarlig for å levere all dokumentasjon på tidligere arbeidsforhold, og arbeidsgiver beregner ansienniteten din på bakgrunn av denne dokumentasjonen.  Ansiennitetsbestemmelsene kan være kompliserte og ulike fra tariffområde til tariffområde. NSF anbefaler at du ber om en skriftlig fremstilling av beregningsgrunnlaget slik at du, eventuelt sammen med tillitsvalgte, kan kontrollere at du har fått beregnet rett ansiennitet.

Still lønnskrav ved etter- og videreutdanning

Mange sykepleiere tar etter- og videreutdanning uten å ha drøftet med arbeidsgiver i forkant hvorvidt den nye kompetansen skal medføre økt lønn og/eller endret stillingskode.  NSF anbefaler å avklare dette før du starter på utdanningen, og særlig viktig synes vi det er om du mottar økonomisk støtte med bindingstid som motytelse.

Tariffavtalen for kommunene har egne bestemmelser som gir rett til forhandlinger når en arbeidstaker har gjennomført relevant etter/videreutdanning.

Nye oppgaver og utvidet ansvar?

NSF mener det skal være en sammenheng mellom ansvar, funksjon og lønn.  Er det blitt foretatt betydelige organisatoriske og/eller bemanningsmessige endringer eller endringer i ditt arbeids- og ansvarsområde, vil det være naturlig å be om lønnsforhandlinger.   Dette gjelder særlig i de tilfeller der arbeids- og ansvarsområdet er endret som følge av fullført kompetansegivende etter- og videreutdanning.

Vurderer du skifte av jobb?

Det er ikke uvanlig å forhandle lønn i de tilfellene der det er spesielle utfordringer med å beholde eller rekruttere kvalifiserte arbeidstakere.  Vurderer du skifte av jobb samtidig som du tenker at økt lønn på nåværende arbeidsplass vil være avgjørende for hva du velger – bør du be om forhandlinger for å avklare hvorvidt arbeidsgiver er villig til å øke din lønn for å beholde din kompetanse.

Still krav ved lokale forhandlinger

Alt for mange NSF-medlemmer lar være å levere inn krav til sine tillitsvalgte ved lokale forhandlinger.  Det gjør det svært utfordrende for NSF å forhandle for dem da de ikke kjenner til hvilke begrunnelser de har for dine krav.  Å ikke levere krav ved lokale forhandlinger er egentlig det samme som å si at jeg er tilfreds med mine lønns- og arbeidsvilkår.

Mistanke om lønnsdiskriminering?

Likestillingsloven sier at kvinner og menn i samme virksomhet skal ha lik lønn for likt arbeid eller arbeid av lik verdi. Reglene gjelder uavhengig av om arbeidet tilhører ulike fag, og skal motvirke ulik verdsetting av kvinne- og mannsyrker. Om arbeidet har lik verdi, avgjøres etter en helhetsvurdering der det blant annet legges vekt på den kompetansen som er nødvendig for å utføre arbeidet.  En arbeidstaker som har mistanke om diskriminering ved lønnsfastsettelsen, kan kreve at arbeidsgiver skriftlig opplyser om lønnsnivå og kriteriene for fastsettelsen av lønn for den eller de vedkommende sammenlikner seg med.

Aksepter individuelle forskjeller!

NSF mener at når noen går foran vil det løfte oss som gruppe på sikt.  Det betyr at om en nyansatt sykepleier får høyere lønn enn deg som har vært ansatt i årevis, så skal vi rope hurra og bruke det nye lønnsnivået i virksomheten for alt det verdt ved neste korsvei. 

Les artikkelen «Hvordan kreve høyere lønn»

Avslutningsvis vil vi gjøre alle NSF Lokalens lesere oppmerksom på at NSFs hjemmeside kan finne svært nyttig informasjon om lønn.  Her kan du foruten lønnsstatistikker og minstelønnsoversikter lese en artikkel med den treffende overskriften «Hvordan kreve høyere lønn»:
https://www.nsf.no/vis-artikkel/115890/17079/Hvordan-kreve-hoyere-lonn?