Av Stina Gustafsson, seniorrådgiver, NSF Rogaland
Bakgrunnen for de strenge reglene rundt relasjon mellom sykepleier og pasient/bruker, er at sykepleiere står i et maktforhold der pasient/bruker er avhengig av sykepleierens hjelp. I denne relasjonen er det viktig at sykepleier opptrer faglig og profesjonelt. Det er også begrunnet med tillit til helsetjenesten generelt.
Nære relasjoner, en utfordring?
Ikke bare kjærlighet, men også vennskap og slektskap på jobb kan være problematisk. Hva gjør du når din nære venn blir sjefen din? Eller når din nye kollega er sønn av lederen din, eller du finner «the love of your life» blant dine kollegaer?
Dette er relasjoner som de det gjelder kan mene er uproblematiske, men som kan bli i “tetteste laget” for kollegaer og/eller leder. Det kan oppstå usikkerhet om hva kollega-paret diskuterer hjemme og skape en uro og tvetydighet i kollegarelasjonene. Kollegaene kan også bli dratt inn i det aktuelle parets privatliv på en måte de verken ønsker eller bør. En leder kan lettere oppfattes som “å særbehandle” en venn i en personalpolitisk sak.
Inhabilitet
En saksbehandler vil alltid være inhabil dersom det foreligger en mulighet for egeninteresse i utfallet av en sak. Dette vil stort sett alltid være tilfelle når det eksisterer slekts- eller familiebånd eller nære venneforhold, inkludert kjærlighetsforhold. Bunnlinja i en vurdering av habilitet er alltid denne: Dersom du spør deg selv om du er inhabil i en sak, ja, da er du sannsynligvis det.
Aktuelle tiltak
Hvilke tiltak kan iverksettes og aksepteres når et kjæresteforhold er etablert eller bestående? For noen vil dette ikke utgjøre et problem. I andre situasjoner kan det være behov for relativt raske endringer for å ivareta små arbeidsmiljø eller hindre at beslutninger blir kjent ugyldige på grunn av habilitetsinnsigelser.
Som utgangspunkt er det å innlede et parforhold (eller for den del: å avslutte et parforhold) ikke saklig grunnlag for oppsigelse. Arbeidsgiver har en styringsrett, men begrenset av den enkeltes rettigheter som beskrevet i arbeidsavtalen.
Etablering av velbegrunnede retningslinjer for nære relasjoner på arbeidsplassen er viktig. Dette kan skape klarhet om hva som er akseptabelt eller uakseptabelt. Det som i praksis vil være aktuelt, er endringer i den ene partens (eller begges) arbeidsområder eller endringer av de konkrete ledelsesforholdene for å sikre at et ektepar/samboere/par ikke rapporterer til samme leder eller hverandre. Eventuelt kan omplassering eller bytte av tjenestested dersom dette er nødvendig, være et relevant tiltak.
Det psykososiale arbeidsmiljøet
Stikkord her i denne sammenheng er psykososialt arbeidsmiljø. Dette er både leders og arbeidstakers ansvar. Vanligvis vil man med smidighet og kløkt komme langt for å iverksette og akseptere endringer som må til for å beskytte den enkelte og arbeidsmiljøet. Ledelsen bør gå foran som et godt eksempel ved å håndtere egne relasjoner på en profesjonell og transparent måte. Det er og viktig med aktiv motarbeidelse av utfrysning, lytte til ansatte og ta tak i bekymringer raskt. Ledere bør også oppmuntre til åpenhet og ærlig kommunikasjon på arbeidsplassen. Dette kan være i møter med ansatte der bekymringer kan deles, og at tilbakemeldinger gis på en konstruktiv måte.