Med breddekompetanse som spisskompetanse

Anne G Friestad

Anne Gjedrem Friestad (Foto: NRK Buskerud)

Friestad fullførte i sommer sin mastergradutdanning i det som formelt heter avansert klinisk allmennsykepleie. Med utdanningen fulgte en ganske så eksklusiv spesialistgodkjenning. 

-Ja, vi er den eneste av sykepleieres videreutdanninger som får spesialistgodkjenning fra Helsedirektoratet. I motsetning til de fleste andre spesialister er det ikke tradisjonell spisskompetanse som kjennetegner AKS-utdanningen. Vår spisskompetanse er breddekompetanse, fastslår hun overfor NSF Rogaland. 

NSF Rogaland har invitert oss selv til et intervju for å høre mer om hva som får en sykepleier fra en liten Dalanekommune med under 3000 innbyggere til å hoppe på en masterutdanning i avansert klinisk sykepleie. Og ikke minst få høre hvilke erfaringer hun gjorde seg under utdanningen – og hvordan hun bruker sin nyervervede kompetanse i dag. 

Anne Friestad
Anne orienterer et vitebegjærlig fylkesstyre om utdanningen og hennes arbeidshverdag (Foto: NSF Rogaland)

Hvem er du, Anne Gjedrem Friestad? 

Jeg er 45 år, født og oppvokst i Bjerkreim der jeg også bor nå. Er gift og har tre barn i tenårene. Jeg var ferdig utdannet sykepleier i 2001, jobbet de første åtte årene på nyfødt intensiv avdeling på SUS. I 2009 begynte jeg i kommunehelsetjenesten i Bjerkreim for å jobbe nærere hjemmet. Nå jobber jeg som AKS-sykepleier og kvalitetsutvikler i kommunen. 

Hvorfor AKS-sykepleier? 

-Jeg synes det er spennende å jobbe i kommunen. Oppgavene krever stadig mer kompetanse fordi kommunen får større utfordringer i form av sykere pasienter og pasienter med mer sammensatte tilstander. Det var arbeidsgiver selv som ønsket å sko seg for fremtiden og oppfordret sykepleierne til å utdanne seg til AKS-sykepleier, da var jeg ikke vanskelig å be. 

Hva er AKS

Hvordan vil du beskrive utdanningen? 

-For meg som ikke hadde studert på nesten 20 år var det utfordrende å komme i gang med studier igjen. Læringskurven var bratt, men faglig var det veldig relevant og veldig spennende. Det er et sterkt fokus på klinisk arbeid, og det satte jeg veldig pris på. Det å lære forskningsmetode og det å skrive masteroppgave var kanskje det som var mest nytt og uvant, men veldig lærerikt og absolutt nyttig for videre arbeid i kommunen.  

Anne i praksis
Praksis er en sentral del av utdanningen (Foto: NRK Buskerud)

Hvordan bruker du AKS-kompetansen din i arbeidshverdagen i Bjerkreim? 

-AKS kompetansen min bruker jeg nå på flere måter. Jeg har fortsatt "vanlige" vakter som sykepleier. Da kan jeg bruke kompetansen til å gjøre grundigere undersøkelser og kartlegginger når vi har nye pasienter, eller det er endringer i funksjonsnivå. Jeg kan foreslå tiltak for legene på en litt bedre begrunnet måte en tidligere, eller rapportere mine funn til legen for å gi et bredere grunnlag for dem til å ta beslutninger.  

-Jeg har også en liten prosent av stillingen avsatt til å jobbe med kvalitetsutvikling. Denne tiden bruker jeg til systemarbeid og fagutvikling, men kan også bruke ekstra tid på undersøkelser og kartlegging av pasienter ved behov.  

-I tillegg jobbes det med en omorganisering i levekårsavdelingen i Bjerkreim. Der er det planlagt en egen stilling for AKS i 30% (Bjerkreim er en liten kommune, og har ikke 100% stillinger til alle funksjoner).  

Har du noen råd til andre sykepleiere som vurderer AKS-utdanning? 

-Jeg anbefaler utdanningen på det varmeste. Den gir veldig nyttig og spennende kompetanse som kan brukes både i kommunehelsetjenesten og i sykehus. Faktisk vurderes kompetansen som så viktig og fremtidsrettet at kommunen kan få tilskudd fra Helsedirektoratet til dekning av deler av kostnadene forbundet med ansattes videreutdanning. 

Anne Friestad
AKS-studentene bruker mye tid på å øve på hverandre (Foto: NRK Buskerud)

..og noen råd til arbeidsgivere som vil ha tilstrekkelig fremtidig kompetanse? 

-Absolutt! Kommunene er pålagt å ha kompetanseplaner, og alle fremtidige scenarioer tilsier at de bør legge forholdene til rette for å være selvforsynte med AKS-sykepleiere. Kan lille Bjerkreim få det til, bør ikke være et problem for større kommuner. 

Arbeidsgivere kan få nyttig støtte i Helsedirektoratets nettsider, nettsidene til «Kompetanseløft 2025» og egne fagsider med AKS med konkrete eksempler og relevante ressurser. For ikke å glemme lønnstilskuddet som kan stilles til disposisjon. 

Herved er oppfordringen gitt til både sykepleiere og arbeidsgivere. NSF Rogaland takker Anne for «praten» og ønsker henne lykke til videre i AKS-karrieren. 

Takk for meg