Medlem i NSF - Hvorfor det?

Sykepleiere og tillitsvalgte i Haugesund kommune

Sykepleiere og tillitsvalgte ved hjemmetjenesten i Haugesund kommune. Fra venstre: Beth Elen Halvorsen, Rebekka Rasmussen, Bente Kinn Vågen og Ingeborg Bjelland

Av Siri Rugland Ree, fylkesnestleder og Silje Anfinsen, rådgiver, NSF Rogaland

NSF virker!

De to siste lønnsoppgjørene har NSF lyktes i å få gjennomslag for et viktig prinsipp som påvirker alle sykepleieres lønnsutvikling positivt. Vi har fremforhandlet en større lønnsvekst enn frontfagene for første gang i historien. Det er en forutsetning for at sykepleieres lønnsutvikling skal bli bedre enn tidligere år.

Betydningen av kompetanse har kommet tydeligere fram i forhandlingene, og våre faglige argumenter har begynt å synke inn hos arbeidsgiverorganisasjonene. Vi vet at mange lokale arbeidsgivere gir de samme lønnstilleggene til sykepleiere som ikke er medlemmer, som det NSFs hovedtillitsvalgte framforhandler for medlemmene. Men vit at det bare er gjennom medlemskap du er garantert å få tilleggene. Det er gjennom medlemskap at NSFs hovedtillitsvalgte sørger for at du blir ivaretatt i lokale forhandlinger.

På alle arenaer hvor NSF forhandler på vegne av våre medlemmer, enten lokalt eller sentralt, har det alt å si at vi er mange. I Rogaland er vi over 10 000 medlemmer. NSF er en sterk fagforening med en sterk stemme for sykepleierne. Det betyr en forskjell at hver og en av oss velger NSF og står i forbundet selv når kampene vi kjemper synes tunge. Sykepleiere er den største helseprofesjonen og utgjør en nøkkel for å oppnå universell helsedekning. Sammen er vi sykepleiere sterke!

Vi har faget i front

Har du noen gang tenkt over hva det betyr å ha faget i front? For NSF betyr det at pasientens totale behov må stå i sentrum. Hensynet til og kunnskap om faglig forsvarlighet, kvalitet og pasientsikkerhet er helt avgjørende når vi sykepleiere skal argumentere for eller mot noe. NSF er den eneste fagforeningen som har faget i front og som bare snakker sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødres sak.

Det er vår kunnskap som kan redde liv og ivareta pasienten på en faglig forsvarlig måte. Samtidig vil kravene til sykepleierens kompetanse i fremtiden være annerledes enn den vi har i dag – mer spesialisert, men også mer rettet inn mot å veilede pasienter i å håndtere kroniske sykdommer. Arbeidsplasser der faglig utvikling og faglige diskusjoner brukes aktivt er et sterkt fagmiljø, som vil være rekrutterende i seg selv.

Arbeidsgivere lytter til vårt budskap

Våre tillitsvalgte opplever arbeidsgivere som lytter i partssamarbeidet. Det er fordi våre vurderinger og argumenter har en faglig begrunnelse.
Samarbeid mellom arbeidstakere og arbeidsgivere kan vi ikke ta for gitt. Det burde i 2023 være en selvfølge, men vi blir utfordret jevnt og trutt på at arbeidsgiver sin styringsrett må forsterkes - sist i helsepersonellkommisjonen sin rapport. Også avtaleretten på turnus er jevnlig oppe til diskusjon. Fagforeningene får skylden for at turnus og arbeidstid ikke går opp og at arbeidsgiver har utfordringer med å gi faglig forsvarlige helsetjenester.

Tillitsvalgte i NSF jobber for en arbeidstid og arbeidsbetingelser som ivaretar den enkeltes helse, tjenestekvalitet og samfunnsøkonomi. Viktigheten av å sikre gode prosesser mellom partene, slik at de i felleskap kan videreutvikle tjenester av høy faglig kvalitet og skape trygge arbeidsplasser med meningsfylt arbeid og et godt arbeidsmiljø - er ekstrem stor.

Gjør ikke NSF dette arbeidet er det ingen andre som gjør det heller. Jo flere vi er – jo større innflytelse får vi. Derfor skal du fortsette å være medlem av NSF.