Migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie

Engasjerte kvartett i Stavanger, fra venstre Grethe Hadland, Tone Hjelm, Anja Nordås og leder av faggruppen Ragnhild Storstein Spilker

Engasjerte kvartett i Stavanger, fra venstre Grethe Hadland, Tone Hjelm, Anja Nordås og leder av faggruppen Ragnhild Storstein Spilker

Faggruppe for migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie ble opprettet i 2013 og ble en av Norsk Sykepleierforbunds faggrupper i 2018. Det er en faggruppe som ikke er veldig godt kjent, og det ønsker NSF Rogaland å gjøre noe med. Vi har derfor hatt en prat med Tone Hjelm, som er lokale kontakt for faggruppa i Rogaland.

Lokal kontakt i faggruppa

Tone Hjelm jobber som helsesykepleier på helsestasjon for ungdom og videregående skole i Stavanger kommune. Hun har alltid vært interessert i migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie, og derfor har hun valgt å engasjere seg i faggruppa.

Tone er nysgjerrig på hvordan vår helseforståelse formes av kultur. Hun har hatt flere stillinger hvor hun har jobbet med mennesker, og hatt kolleger, med annen kulturell og språklig bakgrunn enn seg selv. Hun har jobbet for Leger uten grenser, innen smittevern og i flyktninghelsetjenesten.

-Det har vært veldig lærerikt, både profesjonelt og personlig. Jeg er også opptatt av at likeverdige og ikke-diskriminerende helsetjenester, noe jeg har erfart at de ikke alltid er.

Da faggruppen endelig ble opprettet meldte hun seg inn med det samme. I jobben har hun møtt flere kolleger med samme interesse, som hun har lært mye av. Mange av disse er også medlemmer i faggruppa i Rogaland, og nå ønsker de seg flere medlemmer!

Hvorfor skal sykepleiere i Rogaland melde seg inn i faggruppa?

Faggruppa er for alle sykepleiere som jobber med, eller har interesse for migrasjonshelse. Norge er et flerkulturelt samfunn, sykepleiere møter mennesker fra andre kulturer flere steder. Det kan være på sykehus, jordmortjenesten, skolehelsetjenesten, asylmottak, flyktninghelsetjeneste, smittevern- og vaksinasjonskontor for å nevne noen. I tillegg er faggruppa aktuell for sykepleiere som jobber i frivillige organisasjoner, med tiltak for brukere med annen kulturell bakgrunn, Nadheim i Kirkens Bymisjon er et eksempel.

Hva får jeg igjen for å være medlem?

Mange som jobber med migrasjonshelse kan kjenne at de er alene, og faggruppa motvirker dette ved at man er i et fellesskap med andre engasjerte sykepleiere. Det er en arena for deling av kunnskap, det sendes jevnlig ut nyhetsbrev med relevant informasjon relatert til migrasjonshelse. Videre arrangeres det fagdager, hvor man kan få faglig påfyll og møte andre. Ledelsen i faggruppa er også tilgjengelig dersom man har spørsmål.

Hvordan bli medlem?

Den letteste måten å melde seg inn i faggruppa på, er å besøke faggruppas nettside. Der står det mer aktuell informasjon og du kan lett melde deg inn.

Faggruppens formål

Faggruppe for migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie NSF

  • Skal ha et særskilt ansvar for aktivt å arbeide mot rasisme og diskriminering i NSF, i helse- og omsorgstjenestene, utdanningsinstitusjonene, arbeidslivet og samfunnet.
  • Bidra til utvikling av faglig identitet og tilhørighet gjennom idé-, erfarings- og kunnskapsutveksling.
  • Bidra til utvikling, anvendelse og formidling og forsknings- og erfaringsbasert kunnskap om migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie.
  • Bidra til kvalitetssikring og kvalitetsutvikling, fagutvikling, forskning, grunn- og etterutdanning vedrørende migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie.
  • Bidra til å utvikle strategier, systematisk arbeid og kompetanse innen NSFs fag- og helsepolitiske prioriteringer.
  • Være et kompetansemiljø innen migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie
  • Være rådgivingsinstans i spørsmål om migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie ovenfor NSF og andre relevante aktører
  • Bidra til å utvikle gode samarbeidsrelasjoner og nettverk med:
    • andre faggrupper
    • ledelse, avdelinger og fylkeskontorer i NSF
    • andre aktuelle yrkesgrupper
    • bruker / innvandrerorganisasjoner
    • utdanningssektoren
    • myndigheter og institusjoner relevante for fagfeltet
  • Utvikle nasjonale, nordiske og internasjonale nettverk.