Sykepleiermangelen vil føre til sosial ulikhet

NSF besøker Stortingets helse- og omsorgskomite

Sykepleierforbundet var i dag invitert til å møte Stortingets helse- og omsorgskomite. Fra NSF stilte fra venstre leder Lill Sverresdatter Larsen, nestleder Silje Naustvik, leder NSF Student Edel Taraldsen og andre nestleder Kai Øivind Brenden. Foto: Tore Bollingmo

Det var hovedbudskapet fra forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen og Norsk Sykepleierforbund (NF) da de møtte en samlet helse- og omsorgskomite på Stortinget.

– Dere hører sikkert flere ulike tall og historier om hvordan det står til med ulike deler av tjenestene og hvilken kompetanse som mangler. Vi i NSF er opptatt av at vi ikke skal lage egne fortellinger rundt dette, men støtte oss til offisiell statistikk. Derfor bruker vi NAV-tallene som viser at sykepleiere er den kompetansen arbeidsgiverne sier det er aller størst mangel på landet over. Tallet nå er 6 950. Å skaffe nok sykepleiere og helsefagarbeidere til tjenestene er essensielt, sa Larsen.

Mangelen er størst i kommunene

Forbundslederen påpekte at sårbare grupper som er avhengig av helsetjenester i kommunene har tatt mye av den største støyten under pandemien. Sykepleiermangelen er da også størst i kommunene. Nå trenger kommunene mer enn noen gang før statlig støtte til å omstille helse- og omsorgstjenestene i tråd med det økte behovet.

Komiteen hadde invitert Norsk Sykepleierforbund til et møte med en samlet komite. Komiteens leder Tone Wilhelmsen Trøen (H) mønstret en fulltallig komite minus Olaug Bollestad (Krf). Det ble en god runde med innspill, spørsmål og svar begge veier.

Dårlig intensivkapasitet

Å ruste kommunene for fremtiden helse- og omsorgstjeneste ble flagget som et viktig tema med hastestempel.

– Det er ikke den eneste utfordringen. Det har også vært mye og fortjent oppmerksomhet til den dårlige intensivkapasiteten ved sykehusene under pandemien. Løsningen ligger i å ta vare på og mobilisere tilbake de intensivsykepleierne vi allerede har utdannet, sa Lill Sverresdatter Larsen.

Må sikre de kommunale helsetjenestene

Samhandlingsreformen ble også et tema. Den har virket i ti år, men uten de lovede ressursene til kommunene som fikk ansvar for sykere pasienter utskrevet fra sykehusene.

Nesten hele økningen i utgifter til kommunale helse- og omsorgstjenester de siste åtte årene kan tilskrives befolkningsvekst, prisvekst og overførte oppgaver. Videre satsing på primærhelseteam og AKS (avansert klinisk allmennsykepleier) ble framhevet som gode løsninger på de utfordringene som kommunen må løse.

– Pasientene skal hjelpes der de bor framfor på sykehuset. Det var alle enige om da Samhandlingsreformen ble innført. Men da må dere sikre at det er nok bemanning og ressurser i de kommunale helsetjenestene, sa Lill Sverresdatter Larsen.

Nestleder Silje Naustvik, andre nestleder Kai Øivind Brenden og NSFs students leder Edel Taraldsen deltok også i dialogen med politikerne. Medlemmene fra alle partiene hadde flere oppfølgingsspørsmål til Sykepleierforbundets innspill til løsninger og det ble en god dialog.

Nyttige veier videre