Ofte stilte spørsmål

  • Jeg har sagt opp medlemskapet mitt hos dere, hvor lenge varer forsikringen?

    Er forsikringen betalt, er du dekket ut inneværende kalenderår.

  • Jeg arbeider tredelt turnus. Nå har jeg fått legeerklæring på at jeg ikke bør arbeide om natten. Har jeg rett til å slippe nattevaktene?

    En arbeidstaker som av helsemessige grunner har behov for fritak fra nattevakter, har rett til det, dersom det kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten. Hva som er vesentlig ulempe vil måtte vurderes konkret. Dersom arbeidsgiver avslår kravet om fritak, kan du bringe saken inn for Tvisteløsningsnemnda.

    Arbeidstakere med redusert arbeidsevne har også krav på tilrettelegging, blant annet når det gjelder arbeidstid.

  • Kan arbeidsgiver pålegge meg hjemmevakt?

    Hjemmevakt skal innarbeides i turnusplanen og avtales mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte. Når det er inngått avtale om hjemmevakt, plikter du som arbeidstaker å delta i denne vaktordningen.

  • Jeg arbeider i tredelt turnus. Hvilken ukentlig arbeidstid skal jeg ha?

    Dette avhenger av mengden ubekvem arbeidstid i turnusen din. Arbeidstiden for de i tredelt turnus omregnes slik at 1 time arbeid om natten regnes som 1 time og 15 minutter, og 1 time arbeid på søndager og helgedager regnes som 1 time og 10 minutter. Denne omregningen vil gi de i tredelt turnus en ukentlig arbeidstid på mellom 35,5 og 33,6 timer.

  • Jeg jobber deltid i en fast 65 % stilling og tar i tillegg hyppige ekstravakter. Er det noe jeg kan gjøre for å få større fast stilling?

    Dersom du i løpet av de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet ut over din faste stillingsstørrelse, kan du ha rett til utvidet stilling tilsvarende den arbeidstiden du faktisk har hatt i perioden. Dersom du mener at du oppfyller kravet om jevnlig merarbeid, bør du fremsette skriftlig krav om stillingsutvidelse til arbeidsgiver. Her finner du mer informasjon om fremgangsmåten. Dersom arbeidsgiver avslår kravet, kan saken sendes til tvistløsningsnemnda. Du kan også ta kontakt med din tillitsvalgt, hovedtillitsvalgt eller fylkeskontor for nærmere veiledning.

  • Etter en omstilling er en fagstilling omgjort til lederstilling, og tillagt nye oppgaver. Arbeidsgiver sier at medlemmet må søke på den og konkurrere med andre søkere. Er dette riktig?

    Når stillingen er besluttet fjernet, plikter arbeidsgiver å tilby annet passende arbeid. I første omgang skal arbeidsgiver forsøke å finne en stilling som ligger så nært opp til den stillingen (og arbeidsavtalen) vedkommende har fra før. I dette tilfellet må en se på innholdet i den gamle stillingen og sammenlikne med innholdet i den nye lederstillingen. Dersom disse i hovedsak er like, skal arbeidsgiver tilby vedkommende den nye stillingen, og hun skal dermed ikke trenge å søke "sin egen" stilling, ei heller måtte konkurrere med andre søkere. Er det derimot ulikt innhold i de to nevnte stillingene, og det for eksempel kreves en spesiell kompetanse i lederstillingen som vedkommende ikke åpenbart har, vil arbeidsgiver kunne foreta en ordinær tilsetting i denne stillingen. Vårt medlem vil da være henvist til å søke stillingen i konkurranse med andre. Dersom medlemmet ikke blir tilsatt som leder, plikter arbeidsgiver å finne annet passende arbeid til henne.

  • Hvordan betaler jeg Livsforsikringspakken?

    Livsforsikringspakken betales sammen med medlemskontingenten og koster 162 kroner per måned.

  • Hvilket forsikringsselskap har NSF samarbeid med?

    Våre forsikringer er levert av Fremtind forsikring/Fremtind Liv, som er DNB sitt forsikringsselskap. Du vil derfor se at det står både DNB og Fremtind i dine forsikringsdokumenter.

  • Jeg har ikke betalt spisepause, men får ofte ikke anledning til å forlate avdelingen i pausen. Har jeg rett til betaling for denne tiden?

    Ja, arbeidsmiljøloven fastslår at dersom du ikke fritt kan forlate avdelingen i pausen, skal den regnes som en del av arbeidstiden. Ta kontakt med din tillitsvalgt som kan ta dette opp videre.

  • Hva skal jeg ha betalt for hjemmevakt?

    Etter arbeidsmiljøloven skal som hovedregel minst 1/7 av vaktens lengde regnes med i den alminnelige arbeidstid. Dersom du har hjemmevakt i 10 timer, vil du derfor ha rett til betaling for 1,4 timer. I flere tariffavtaler er det avtalt at 1/5 av arbeidstiden skal medregnes. Det kan også være inngått lokal avtale med tillitsvalgte om at hjemmevakttiden skal komme i tillegg til den ordinære arbeidstiden, og at hjemmevakten i stedet skal kompenseres med et fast beløp pr. vakt. Ta kontakt med din tillitsvalgte for å få vite hva som er avtalt på din arbeidsplass.