Tuberkulose, isolasjon og psykisk helse

Foto: Freepik.com

Foto: Freepik.com

Mange pasienter med tuberkulose har psykiske og sosiale problemer som kan være mer belastende enn selve sykdommen. Psykososiale problemer er både en risikofaktor for å utvikle tuberkulose, og kan oppstå som en konsekvens av sykdommen.

I webinaret vil vi snakke om hvordan isolasjon påvirker mennesker, og om sammenhengen mellom tuberkulose og psykisk helse. Vi vil også belyse hvordan helsepersonell kan ivareta tuberkulosepasienters menneskerettigheter og forebygge og følge opp psykiske plager og lidelser.

Program

Møteleder Ragnhild Storstein Spilker, Faggruppe for migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie NSF

Hva skjer med oss når vi tvinges ut av flokken? v/ Dag O. Hessen, biolog og professor UiO

Tuberkulose og depresjon en syndemi v/ Ingunn Nordstoga og Mona Drage, LHL Internasjonal

Hvilke tiltak kan forebygge psykiske problemer for isolerte tuberkulosepasienter i sykehus? v/ Berit Brujord sykepleier, infeksjonsmedisinsk avdeling, Helse Bergen

Ivaretakelse av pasienter fra utsatte grupper under isolasjon v/ sykepleier Mubarik Abdi Warsame, infeksjonsmedisinsk isolatpost, OUS

To pasienters erfaringer med smitteisolasjon, v/ Paola og Kjetil

Menneskerettigheter under isolasjon, v /Espen Gade Rolland leder NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR)

Her er zoomlenke til webinaret

Webinaret er organisert i samarbeid med LHL Internasjonal og Faggruppe for migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie NSF, NSFs faggruppe for lungesykepleiere, NSFs faggruppe for smittevern og NSFs faggruppe for sykepleiere innen psykisk helse og rus.