Krig er forakt for liv

Da Florence Nightingale ankom sykehuset i Scutari under Krimkrigen, så hun med egne øyne hvordan liv går tapt og mennesker ødelegges for livet. Soldatene på militærsykehuset lå hardt skadd under umenneskelige forhold. Hennes forslag og endringer markerer på mange måter starten på den moderne sykepleien, men opplevelsene fra krigen preget henne resten av livet. I møte med krig er ingen uberørte.

Konsekvenser for folks liv

På ettermiddagen den 24. februar dro jeg på støttemarkeringen for Ukraina utenfor den russiske ambassaden. Mange fremmøtte ville vise sin solidaritet. Noen av dem var våre medlemmer, blant annet fra trommekorpset. Jeg var en av appellantene, og jeg snakket om konsekvensene av krig for folks liv. Og sa at våre tanker går til det ukrainske folk. Broderfolk, som får skader de aldri blir kvitt.

Det gjør vondt å tenke på at Kreml, med Putin i spissen, nå utsetter sivile, men også soldater, på alder med min egen sønn, for fare, traumer og minner de skulle vært foruten.

Har sendt støtteerklæringer

Via fagforeningene for offentlig ansatte i Europa og globalt har vi sendt støtteerklæringer til våre samarbeidsorganisasjoner.

Vi får høre at den alvorlige konflikten endrer seg fra time til time. La oss håpe verdenssamfunnet snart finner en fredelig løsning. I mellomtiden oppfordrer jeg alle våre medlemmer til å vise solidaritet og støtte det ukrainske folk.

For å avslutte med Arnulf Øverlands ord: Vi må ikke sove.

Les flere innlegg av forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.