Stem fram gode helsetjenester i Oslo

Bård Eirik Ruud

Sterke fagmiljøer i kommunehelsetjenestene i Oslo er helt avgjørende for å sikre forsvarlighet i pasientbehandlingen. I dag er den største utfordring å rekruttere og beholde sykepleiere i yrket. Det er over 5000 ubesatte sykepleierstillinger i Norge og 17.000 sykepleiere i andre jobber. Hvis sykepleiere får gode nok lønns- og arbeidsvilkår, blir de motivert til å bli i jobben og å komme tilbake til yrket. Så langt i Oslo-valgkampen er det bred politisk enighet om behov for å styrke pleie- og omsorgsektoren både med kompetanse og økt bemanning.

Et veiskille for Oslo?

Vi sykepleiere er avhengig av godt samarbeid med andre yrkesutøvere. Det er helt nødvendig å få til oppgavedeling slik at sykepleiere og helsefagarbeidere kan jobbe pasientnært med et helt team av samarbeidspartnere rundt seg. Innføring av helsesekretærer, kostverter, serviceassistenter og renholdere er viktig for at vi kan arbeide målrettet og pasientnært. Vi vet at sykepleiere som jobber for kommersielle leverandører av pleie- og omsorgstjenester i Oslo som oftest tjener betydelig mindre enn om de hadde jobbet i Oslo kommune eller hos de ideelle aktørene. Vi frykter at anbudsrunder med kommersielle aktører ikke bare går utover sykepleiernes lønninger, men også direkte går på bekostning av våre kollegaers lønns-, pensjons- og arbeidsforhold. Profitten skal tas ut ved at lønningene holdes nede. Mat, service og renholdstjenester settes ut på anbud. Det billigste anbudet vinner som så vidt treffer planken på kvalitet. Alt i alt kan dette føre til at sykepleiere og helsepersonell flykter fra yrkene.

Konkurranseutsetting og stadige anbudsrunder fører til uforutsigbarhet for ansatte og for brukere/pasienter.

Selv under forutsetning av like lønns- og arbeidsvilkår vil profitt måtte skapes gjennom mer effektiv drift. Gitt at en del av denne gevinsten går tilbake til samfunnet, vil man dermed kunne realisere mer velferd for mindre. Denne gevinsten vil man også kunne ta ut hos offentlige og ideelle tjenesteprodusenter. Da vil hele gevinsten tilfalle samfunnet gjennom mer velferdstjenester. Det er ingen grunn til at fellesskapets midler, som er satt av til helsetjenester og å støtte opp rundt disse, i stedet skal gå som profitt til kommersielle aktører. Mye av denne profitten sluses ut av landet og gavner kun noen få kapitaleiere. Dette svekker muligheten for å sikre velferdstjenester av god kvalitet for fremtiden. Et eller annet sted på veien er det noen som betaler for denne profitten. Oftest de ansatte, i verste fall pasientene.

Hele Oslos befolkning må sikres tilgang til likeverdige helsetjenester. Frykten er at framveksten av private tilbydere i helse- og omsorgssektoren vil forsterke et todelt helsevesen der de som har råd til det kan kjøpe seg tilleggstjenester utover det kommunalt avtalte tjenestetilbudet.

I Oslo står velgerne nå ved et veiskille. Min anbefaling er å stemme på partier som vil satse på å bygge kompetanse, kvalitet og kontinuitet i de kommunale og ideelle pleie- og omsorgstjenestene. Det sikrer forutsigbarhet og en bærekraftig helsetjeneste til det beste for hele Oslos befolkning. Stem på et parti som vil levere på det!

God valg!

Bård Eirik Ruud, fylkesleder NSF Oslo