Årets sykepleier i Troms og Finnmark

Ellen Sara

Årets sykepleier Ellen Sara Pulk. Foto: Eva Jensaas

Hun tok utdanningen i Tromsø og var ferdig sykepleier i 2014. Etter utdanningen har hun jobbet ved blant annet Stavanger sykehus, Alta sykestue og sykehjem før hun fikk fast jobb ved Kautokeino sykehjem.

Kreftkoordinator i Kautokeino

I perioden 2017 til 2019 tok hun videreutdanning i kreftsykepleie ved høyskolen Diakonova. Hun jobber nå som kreftkoordinator i 50 % stilling, resterende 50 % jobber hun ved sykehjemmet som også har sykestueplasser og legevaktsfunksjon.  

Det er store geografiske avstander i Kautokeino og en times reisevei mellom pasientbesøk er helt vanlig. I møte med pasient og pårørende er samtalen det viktigste, men å gi råd og veiledning er også en viktig del av jobben.

Samarbeid og undervisning

Etter at hun startet som kreftkoordinator har hun vært med å bygge ut et godt fagtilbud til pasienter og pårørende.

Ellen Sara har et stort pågangsmot og om noe mangler kontakter hun ledere, barnevern, sykehus og/eller Sametinget. I tillegg samarbeider hun med Lindring i Nord, kreftavdelingen, palliativt team på UNN og andre kommuner i Finnmark.

Ellen Sara
Forslagstiller Eva Jensaas, rådgiver og barneansvarlig ved kreftavdelingen UNN sammen med årets sykepleier.

Hun har holdt forelesninger i landsdelen med temaer som omhandler den samiske pasienten, og hun har forelest for studenter ved den samiske sykepleierutdanningen i Kautokeino. Det å holde forelesninger og å spre kunnskap om den samiske pasienten ser hun på som svært meningsfullt.

Opptatt av den samiske pasienten

Ellen Sara har samisk som morsmål og brenner litt ekstra for den samiske pasienten og hun er opptatt av at den samiske pasienten skal ha like gode tjenester som resten av befolkningen.

Det finnes lite informasjonsmateriell om helse på samisk, og mange samiske pasienter opplever derfor utfordringer i møte med helsevesenet. Hun stiller seg undrende til at det i så liten grad prioriteres å få oversatt materiell til samisk.

De siste årene har hun derfor jobbet mye med å få oversatt materiell til samisk. I en toårs periode har hun ledet et tospråklig prosjekt, og fått oversatt flere av Kreftforeningens læreveiledere og brosjyrer. Blant annet er bøkene Da pappa fikk kreft og Kjemomannen Kasper gjort tilgjengelig på samisk. I tillegg har Ellen Sara vært en pådriver for å få oversatt informasjon fra Livmorhalsprogrammet og Mammografiprogrammet.

kreftinformasjon samisk
Samisk versjon av boka "Mor eller far er alvorlig syk"

Prisen er tildelt av et samlet fylkesstyre. Vi gratulerer Ellen Sara med prisen som årets sykepleier i Troms og Finnmark 2022!

Ellen Sara
Fylkesleder Lena Røsæg Olsen delte ut prisen.