Helsepolitisk debatt i Asker og utdeling av pris til årets sykepleieleder i Viken.

En tydelig stolt ordfører Lene Conradi f.v. med prisvinner Camilla. Debattleder Dag Werner Larsen og leder i NSF Viken Tiril Svensen.

En tydelig stolt ordfører Lene Conradi f.v. med prisvinner Camilla. Debattleder Dag Werner Larsen og leder i NSF Viken Tiril Svensen.

Årets sykepleieleder i Viken

Fylkesstyret i NSF Viken deler årlig ut en pris til både årets sykepleier og årets sykepleieleder. I år gikk prisen til Camilla Bjørnstadjordet Hansen som jobber som avdelingsleder for hjemmetjenesten i Asker. Prisen for årets sykepleieleder henger høyt! Som det det største fylket har NSF Viken med sine 23 000 medlemmer mange gode ledere, men fylkesstyret i NSF Viken gikk for Camilla. I sitt virke som leder i hjemmetjenesten beskrives Camilla som en leder som har jobbet konstruktivt og målrettet med arbeidsmiljøet på sin avdeling. Som leder har Camilla fokus på fag og kvalitet, samtidig som hun løfter frem sine medarbeidere og driver aktiv nærledelse. Både forslagsstiller og HTV i kommunen fremsnakker Camillas rolle i dette arbeidet. Prisen ble overrukket av NSF Viken sin fylkesleder Tiril B. Svensen og det er første gangen en leder i Asker mottar denne prisen. En tydelig stolt ordfører avsluttet prisutdelingen med å fremsnakke godt lederskap i kommunen og hvor nært knyttet sykepleie og ledelse er. Ordfører Lene Conradi dro nettopp sykepleierens omsorg og faglige engasjement som et godt utgangspunkt for god ledelse, noe Asker kommune er svært opptatt av! Ledelse var også er tema i debatten.

Ivrige politikere i panelet
Ivrige politikere i panelet

Helsepolitisk debatt

Som Vikens tredje største kommune er forventingene store når helsepolitisk debatt skal avholdes i Asker. Hele åtte politiske partier hadde stilt med sine kandidater og både politikere og publikum var spente når NSF Asker og NSF Viken satte både sykepleiemangel, psykisk helse og ledelse på agendaen. Det var full sal og ikke alle fikk sitteplass men engasjementet var så stort at det kom lapper inn fra salen, selv om man ikke hadde åpnet for spørsmål fra publikum.

Debattleder og nestleder i NSF Viken; Dag Werner Larsen åpnet debatten med å ta opp tråden om lederskap fra prisutdelingen rett før. Ordfører og høyrepolitiker Lene Conradi var tydelig på sitt engasjement for lederskap og hvor viktig det er at Asker kommune satser på ledere. I arbeide med å rekruttere og beholde kvalifisert helsepersonell, er lederskap en nøkkelfunksjon. Dett ga gjenklang i panelet og de andre politikerne støtt oppom dette i sine innlegg. Både SV sin kandidat Kjølseth og FRP sin Tonje Lavik var tydelige på at økt grunnbemanning må til for å avlaste helsepersonell. Det betyr også økt støttepersonell, noe samtlige i panelet sa seg enige i.

Både Conradi fra Høyre og Arbeiderpartiets Ivar Granum dro frem trepartssamarbeidet gjennom partssammensatt utvalg; Et fora hvor tillitsvalgte, administrasjon og politikere møter hverandre for å diskutere utfordringer i kommunen, som en viktig instans for videre arbeid. Miljøpartiet de grønne (MDG) med Hanne Lisa Matt etterlyste enda nærmere kommunikasjonslinjer mellom beslutningstakere og ansatte på gulvet. Venstres kandidat Gro Buttingsrud var debattens ivrigste deltaker og oppfordret også til å realitetsorientere politikere om hvordan «stå`a egentlig er»! Buttingsrud mener det er for mye maskering mellom administrasjon og politikere, slik at politikerne ikke får det fulle sannhetsbildet.

Fullspekket sal til helsepolitisk debatt
Fullspekket sal til helsepolitisk debatt

Det ble også mye debatt knyttet til psykisk helse og forebyggende tjenester. Sosialistisk Venstreparti sin kandidat Une Kjølseth snakket om konkrete tiltak som ambulerende audiograf for å motvirke depresjon hos eldre; «Hvis du ikke hører, så isolerer du deg fra andre».

Ordfører Conradi var opptatt av ungt utenforskap og snakket frem helsesykepleierne og mer variasjon av yrkesgrupper innen skolen, for avlaste lærerne og gi riktig kompetanse til de elevene som sliter med psykisk uhelse.  Senterpartiets Oddvar Igland oppfordret til å øke lønna til helsesykepleierne og at politikere i mye større grad må utfordre helsedirektøren i kommunen på organisering. Et spørsmål salen var opptatt av er om hvordan man skal få gode skolehelsetjeneste når det er foreslått store kutt og ansettelsesstopp flere steder?

Det helt tydelige svaret var vanskelig å sile ut fra debatten. Det er hvert fall klart at den som skal styre Asker videre får en stor utfordring med å prioritere helse- og omsorg, særlig forebyggende tjenester, samtidig som det skal spares.

Det var ingen tvil om at det var et brennende engasjert panel som ville satse og investere i helse. En ting både panelet og publikum var enige i; var at en time er ikke nok! Det var fortsatt stort engasjement da debatten ble avsluttet 20 minutter på overtid og det blir spennende å se om ord blir til handling og vedtak når valget er over. Takk for god debatt!

Disse deltok i debatten:

Høyre: Lene Conradi

MDG: Hanne Lisa Matt

Arbeiderpartiet: Ivar Granum

Senterpartiet: Oddvar Igland

Venstre: Gro Buttingsrud

FRP: Tonje Lavik

SV: Une Kjølseth

Pensjonist partiet: Harald Ødemark

NSF Viken: Tiril Svensen

Debattleder: Dag Werner Larsen