Leder ved akuttmottaket i Drammen ble årets sykepleieleder 

Fylkesleder Tiril Bringsrud Svensen og Aslaug Henneseid

 Aslaug er leder ved akuttmottaket på Drammensykehus, der ble hun i dag feiret av sine ansatte. Prisen som årets sykepleieleder 2023 ble overrakt av Tiril Bringsrud Svensen, fylkesleder i NSF Viken. Gratulasjonene stod i kø, både fra de ansatte på de ulike avdelingene og fra sykehusledelsen. 

En robust leder 

Aslaug har jobbet på akuttmottaket siden 2000 og har jobbet som leder på avdelingen i 21 år. Hun har lang erfaring som sykepleier og har jobbet i både Afghanistan, Libanon og bodd flere år i Afrika. Det har vært med på å forme henne og gi henne en robusthet som har vært viktig i jobben hennes som leder. 

Nominert til prisen av hele avdelingen 

Vi spurte Aslaug hvordan det var å bli nominert av sine egne ansatte til en slik pris.  

«Det tenker jeg er helt fantastisk og utrolig rørende. Jeg er rett og slett beæret  over det!». Hun forteller videre at det var helt overraskende at hun hadde blitt nominert til prisen, selv om hun har hatt kjennskap til prisen som deles ut hvert år til årets sykepleieleder og årets sykepleier i Viken. 

Aslaug Henneseid med ansatte

På spørsmål om hvilke grep hun har gjort som leder som har ført til at de ansatte har valgt å nominere henne svarer hun at hun først og fremst tror det er fordi hun har veldig nærhet til de ansatte, at hun er lyttende og ser dem i utfordringene de står i. «Også tror jeg at det aller viktigste er at vi står sammen om å løse oppgavene. At jeg er til stede og har omsorg for mine ansatte og er opptatt av at de har det godt på jobben». 

Endringsarbeid, stort lederspenn og fokus på trivsel 

Fylkeslederen begrunner hvorfor valget, blant mange gode kandidater, falt på nettopp Aslaug. Hun forteller at akuttmottaket ved Drammen sykehus har vært preget av kontinuerlig endringsarbeid de siste årene. Midt oppi dette har Aslaug Henneseid personalansvar for nesten 100 sykepleiere, i en avdeling kjent for høy turnover. Hun bestreber seg likevel for å ha høyt fokus på pasientsikkerhet og trivsel blant ansatte.  

Fremmer godt samarbeid og kultur 

Gjennom ukentlige personalmøter og daglige «pulsmøter» fremmer Aslaug både god kultur og samarbeid. Synergi saker og grønt kors brukes aktivt, og «hva kan man lære av dagen som var i går» gjelder både god praksis og hva som bør gjøres bedre. Ansatte blir sendt på hospitering til andre sykehus, slik at avdelingen kan lære av hva som fungerer hos andre. 

Pasientsikkerhet og kvalitet 

Pasientsikkerhet står høyt i fokus. Blant annet ga hun tillatelse og var tidenes portåpner til en observasjonstudie om smittevern i akuttmottak pre-covid. 

Kulturen i akuttmottak er ofte preget av effektivitet, og fokus på «å redde liv». Derfor trengs en leder som Aslaug Henneseid, som også er opptatt av kvalitet på pleie og behandling hos sårbare pasientgrupper.  

Hun er en god rollemodell som hele tiden etterstreber høy kvalitet på behandling og pleie, selv i et hektisk akuttmottak.  

Refleksjonstimen 

Hun har tatt initiativ til «refleksjonstimen» hver tirsdag ledet av nestleder i Klinisk etisk komite. Et tilbud til alle ansatte i akuttmottaket, uten tilstedeværelse av leder slik at det skal være ekstra trygt å ta opp vanskelige temaer.  

Tydelig, modig og med et stort hjerte for de ansatte 

Omsorg er gjennomgående i beskrivelsen til forslagstillerne, som en rød tråd. Det er alltid åpen dør til hennes kontor. Hun er lydhør og opptatt av hvordan alle har det, både ansatte og pasienter. Samtidig er hun klar og tydelig på områder det er nødvendig.  

Aslaug Henneseid med litografi av Lars Løken

Om prisen 

Årets sykepleieleder i Viken deles ut hvert år til en leder som fyller en eller flere av kriteriene: 

  • Utøver ledelse av høy kvalitet 
  • Fremmer god kultur 
  • Tilrettelegger for og bidrar til et godt samarbeid og et godt arbeidsmiljø 
  • Tar initiativ til og iverksetter forbedringer av sykepleietjenesten 
  • Tar initiativ til å utvikle og opprettholde ett god læringsmiljø 
  • Er en god rollemodell og inspirator 
  • Opprettholder og videreutvikler høy etisk bevissthet og høy etisk standard blant kolleger og studenter 
  • Annet 

Prisen består av diplom og gave. I år var prisen et litografi av Lars Løken og et gavekort på 2500kr. Forslagstiller, som i år var hele avdelingen, mottok et gavekort på 500kr.