Lønnsoppgjøret 2023 er nesten klart - men hva så med 2024?

norske kroner

Foto: Steinar Hovland/Pixabay

Kommunesektoren (KS)

Lønnsoppgjøret i kommunene var først ferdig i år, og lønnsreguleringen gjelder fra 1. mai. Resultatet ble at alle i sykepleierstilling (stilling med krav om 3-årig UH-utdanning) går opp fra kr 26 300 til kr 31 200 avhengig av ansiennitet. Ansatte i spesialsykepleierstilling (stilling med krav om 4-årig UH-utdanning) går opp fra kr 26 300 til kr 33 000.

Lederstillinger i kap. 4 går opp 5.7 % fra 1. mai. Veldig mange lederstillinger er imidlertid plassert i lønnssystemet i kommunene i kap. 3. For disse er det lokale forhandlinger hvert år og ingen sentral lønnsregulering. Jordmødre og en del rådgiver/seniorrådgiverstillinger er i kap. 5 som også har lokale forhandlinger hvert år. Om du er i en stilling i kap. 3 eller 5 så vil hovedtillitsvalgt være den i din kommune som har ansvar for disse forhandlingene.

En viktig seier for NSF i kommunene i år er at tillegg for ubekvem arbeidstid for turnusarbeidere har blitt endret på. Fra at det har vært et kronetillegg, som har stått stille i årevis, har det det nå blitt prosentvist nattillegg (fra kl 21-06) på 25% av timelønn, eller minst kr 70. Lørdags- og søndagstillegg er endret til minst 22 %, eller minst kr 70.

Hele oversikten finner du her: https://www.nsf.no/lonn-og-tariff/ks

KS omfatter ikke Oslo kommune, som er eget tariffområde.

Sykehusene (Helseforetakene, Spekter 10)

I sykehusene har NSF fremforhandlet et tillegg på minst 5 % av grunnlønn, men mange får mer som følge av økning i minstelønna. Her gjelder lønnsjustering fra ulike datoer; sykepleiere fra 1. mai og spesialsykepleiere fra 1. juli.

Vi kan også juble for at målet om at spesialsykepleiere og jordmødre med 10 års ansiennitet får minst 650 000 fra 1. oktober. Disse får dermed to lønnsjusteringer i år. Den første kommer 1. juli og den neste 1. oktober

Også her er ubekvemstilleggene justert litt. Mange helseforetak har imidlertid bedre ubekvemstillegg enn de tilleggene som er fremforhandlet sentralt. I tillegg har ansiennitetsstigen fått et nytt trinn på 6 år.

Hele oversikten finner du her: https://www.nsf.no/lonn-og-tariff/spekter

Det er en kjent sak at sykehusene i liten grad har vært villig til å gi lønnstillegg for å beholde sykepleiere, eller å lønne over minstelønn. En gledelig enighet fra årets oppgjør er at man kan forhandle mellom lønnsoppgjør og lokale forhandlinger om tillegg til sykepleiere som har ekstra ansvar, oppgaver eller for å beholde erfarne sykepleiere. Her er spesielt sykepleiere på sengeposter nevnt.

Staten

I tariffområde Stat ha man gått bort fra lønnstabellene og er over på et helt nytt system hvor det skal forhandles lokalt. I sentrale forhandlinger har man avtalt en ramme for årets oppgjør på 5,2 % og så skal disse pengene forhandles om lokalt i den enkelte virksomhet.

Mer informasjon finner du her: https://www.nsf.no/lonn-og-tariff/stat

Andre

Forhandlingene i NHO er akkurat ferdig. Her har alle fått minst kr 14 625, men de fleste mer da minstelønnsstigen er juster med mellom kr 26 325 og kr 33 000. Mer om dette leser du her: https://www.nsf.no/artikkel/enige-med-nho-geneo. Disse tilleggene er fra 1. april.

I Virke har ikke forhandlingene startet enda, så jobber du i en Virke-bedrift så må du smøre deg med tålmodighet.

Ikke tariffavtale? Snakk om lønn!

Jobber du et sted uten tariffavtale? Da er det heller ingen tillitsvalgte som har rett til å forhandle din lønn. Arbeidsgiver står fritt til å regulere lønna, med mindre det står noe annet i din arbeidsavtale. Er du misfornøyd med lønnen din må du selv ta dette opp med din arbeidsgiver og forhandle på lønna.

Har du tariffavtale? Snakk om lønn!

Alle tariffavtaler inneholder et punkt om lønnspolitikk. Bedriften skal ha en lønnspolitikk som er kjent for de ansatte. Vet du ikke hvor du finner lønnspolitikken, så spør din tillitsvalgte om hjelp.

Hva skal til for å få høyere lønn? Har du tatt kurs eller videreutdanninger som er relevant for jobben du gjør? Har du fått flere oppgaver? Mer ansvar? Da bør du også kreve høyere lønn.

Føler du at du blir hengende etter lønnsmessig? Spør om hvorfor, og argumenter overfor din arbeidsgiver om hva du mener du skulle hatt. Du kan alltid be om en lønnssamtale med arbeidsgiver. I beste fall får du høyere lønn – i verste fall har du sagt fra at du forventer mer.

Lønn utbetales av arbeidsgiver og det er arbeidsgivers ansvar å bruke lønn som virkemiddel for å sørge for blant annet rett bemanning.

Hvordan kan du påvirke NSFs prioriteringer?

Du kan være med å påvirke hva NSF skal legge vekt på i tariffoppgjøret 2024. Da er det hovedoppgjør, som betyr at hele tariffavtalen er åpnet for forhandlinger.

Høsten 2023 avholdes det derfor tariffkonferanser for tillitsvalgte og medlemmer i alle tariffområdene. Du kan påvirke hvem som skal delta på disse konferansene og gi innspill til hva de skal legge vekt på i konferansene.

Følg med på informasjon fra tillitsvalgte i din virksomhet, delta på medlemsmøter og si din mening. Du kan også være blant de som deltar på tariffkonferansen i ditt område. Da tar du kontakt med hovedtillitsvalgt, så kan det være du blir valgt av medlemmene i din virksomhet til å delta. Da er du også med å stemme over prioriteringene som tas med i forhandlingene.