Skal du begynne i ny jobb? Husk å forhandle lønn!

Illustrasjon psykisk helse og rus

Forhandling virker

Norsk Sykepleierforbunds medlemsundersøkelse 2023 viser at 45,6 prosent av alle deltagerne krevde høyere lønn da de skiftet jobb eller ble nyansatt. Av de som stilte lønnskrav ved nyansettelse, fikk 72,6 prosent enten alt eller deler av det de krevde. Dette viser at det lønner seg å forhandle lønn ved overgang til ny jobb.

Vi vet at det er nettopp ved nyansettelse at du som sykepleier har størst mulighet til å påvirke lønnen din for fremtiden. Selv om det gjennomføres forhandlinger både sentralt og lokalt, vil disse aldri klare å ta igjen det du taper på å ikke forhandle lønn ved nyansettelse.

Når du forhandler lønn, er du med på å øke lønnen til alle sykepleiere

NSF er opptatt av at alle virkemidler skal benyttes for å øke lønnen til sykepleiere. En høyere startlønn for deg, vil ikke bare være positivt for deg, men vil kunne være med på å øke lønnen for resten av sykepleierne på ditt nye arbeidssted i fremtidige forhandlinger.

Motsatt vil det kunne påvirke de andre sykepleierne på ditt nye arbeidsted negativt dersom du ikke forhandler lønn når du blir ansatt. Det kan gjøre at store deler av midlene som blir brukt i fremtidige lokale forhandlinger på ditt nye arbeidsted, må gå til å heve lønnen din om du ligger langt under det de andre sykepleierne tjener.

Derfor er lønnsforhandlingene du gjør når du starter i en ny jobb viktig, ikke bare for deg, men for alle sykepleiere.

Hvordan forhandler du lønn ved nyansettelse?

Når du får tilbud om en ny jobb og et lønnstilbud, er det på tide å forhandle på lønnen. Takk for tilbudet, og si samtidig at du ønsker å forhandle lønn før du takker ja til stillingen.

Så må du finne ut av hva din sykepleierkompetanse er verdt. Ta kontakt med ditt fylkeskontor hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem for å forhandle lønn og hvor høy lønn du kan kreve.

Les mer om hvordan du kan be om høyere lønn her.

Det har noe å si når på året du bytter jobb

Skal du begynne i ny jobb etter 30. april? Da er det viktig at du er klar over at du ikke automatisk får med deg resultatet av årets lønnsforhandlinger.

Da vil du kun ha rett på å gå opp til ny garantilønn dersom denne er høyere enn lønnen du har forhandlet deg frem til ved oppstart.

Derfor er det viktig at du tar dette med deg inn i forhandlingene når du forhandler om lønn dersom du skal starte i ny jobb etter 30. april.

Når du forhandler ny lønn må du både forhandle lønnen du er verdt ved oppstart og også hvilken lønn du ville kunne forvente etter at årets lønnsforhandlinger er gjennomført.

Det er ingen skam å forhandle lønn

Synes du det er ubehagelig å skulle forhandle lønn? Det er det ingen grunn til. Arbeidsgiver er vant til at det stilles lønnskrav og flere og flere arbeidsgivere vet at de er nødt til å tilby konkurransedyktig lønn for å rekruttere og beholde sykepleiere.

NAVs Bedriftsundersøkelse viser at det manglet 4650 sykepleiere og 700 spesialsykepleiere i landet i fjor. Ifølge Kommunesektorens arbeidsgivermonitor svarte 92 prosent av kommunene at de opplever det som ganske eller meget utfordrende å få fatt i sykepleiere i 2023.

Sykepleiermangelen er økende, og den uunnværlige sykepleierkompetansen er mangelvare i helse og omsorgsektoren. Derfor er den tjenesten du som sykepleier tilbyr arbeidsgiver verdifull. Dette er ditt viktigste forhandlingskort når du skal forhandle lønn.