Lærerikt samarbeid i Rwanda

Lill Sverresdatter Larsen i Rwanda

Lill Sverresdatter Larsen på fagseminaret “Nurses: A Voice to Lead - Invest in Nursing to Close the Gap” i Kigali, Rwanda. Foto: Jon Fredrik Braadland-Konstali / NSF.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har de siste 10 årene samarbeidet med Rwanda Nurses and Midwife Union (RNMU) for å bygge en sterk og innflytelsesrik sykepleierorganisasjon i Rwanda. Forrige uke var forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen, nestleder Kirsten Brubakk, studentleder Sigrid Husøy Larsen og andre representanter for NSF i Kigali, Rwanda, for å marker 10-års jubileet.

Andre Gitembagara, leder av Rwanda Nurses and Midwife Union (RNMU)
Rwanda Nurses and Midwife Union (RNMU), og president Andre Gitembagara, har gjort en utrolig god innsats med å bygge og styrke organisasjonen de siste 10 årene. Foto: Jon Fredrik Braadland-Konstali / NSF.

- RNMU har de siste 10 årene gjort en utrolig god innsats med å bygge og styrke organisasjonen samfunnspolitisk, fagpolitisk og interessepolitisk. Dette har blant annet gitt seg utslag i sterk medlemsvekst og styrket økonomi, noe som igjen gir RNMU mulighet til støtte sine medlemmer både sykepleierfaglig og juridisk, sier Sverresdatter Larsen.

Jubileet ble markert med et partnermøte med påfølgende festmiddag, og et fagseminar arrangert i fellesskap av RNMU og NSF.

Intervju
Rwandiske medier var interessert i samarbeidet mellom RNMU og NSF. Foto: Jon Fredrik Braadland-Konstali / NSF

A Voice to Lead - Invest in Nursing

Fagseminaret “Nurses: A Voice to Lead - Invest in Nursing to Close the Gap” samlet ledere og representanter fra sykepleierorganisasjoner i Malawi, Zambia, Tanzania og Zimbabwe i tillegg til Rwanda og Norge. Det var også representanter fra det rwandiske helsedepartementet til stede på seminaret, og International Council of Nurses (ICN) var representert både ved styremedlem Andre Gitembagara og digital deltagelse fra ICN president Pam Cipriano.

UnUf
Zachee Iyakaremye, permanent secretary i det rwandiske helsedepartementet, åpnet fagseminaret. Foto: Jon Fredrik Braadland-Konstali / NSF

- Dette har vært et veldig lærerikt seminar. Vi ser at det er mange utfordringer som er like på tvers av kontinenter. Sykepleiermangelen er et globalt fenomen, derfor er det viktig at alle land tar ansvar for å utdanne de sykepleierne egen befolkning trenger. Hvis ikke vil dette true helsetjenesten i de landene sykepleiere hentes fra. Seminaret har også vist oss at flere land sliter med å følge WHO sin oppfordring om å få på plass en sjefssykepleier, sier Sverresdatter Larsen.

Field visit
Andre Gitembagara og RNMU tok med deltagere på fagseminaret for å besøke lokale helsestasjoner. Foto: Jon Fredrik Braadland-Konstali / NSF

Rwandisk sykepleierutdanning

NSF Student-leder Sigrid Husøy Larsen var en del av NSF-delegasjonen. Husøy Larsen møtte i Rwanda sin studentlederkollega Olivier Byiringiro, leder av Nurses and Midwives Student’ Association of Rwanda. Byiringiro benyttet anledningen til å vise Husøy Larsen Rwamagana Campus hvor han selv er under utdanning.

NSF student Rwanda
NSF Student-leder Sigrid Husøy Larsen møtte i Rwanda sin studentlederkollega Olivier Byiringiro, leder av Nurses and Midwives Student’ Association of Rwanda. Sammen besøkte de Rwamagana Campus. Foto: Jon Fredrik Braadland-Konstali / NSF

- Det var kjempeinteressant og lærerikt å besøke Rwamagana Campus. Dette gav oss et innblikk i den rwandiske sykepleierutdanningen. Det er mye likt på tvers av landegrensene, men selvfølgelig også forskjeller. Blant annet har de mye større fokus på prosedyrer, og rwandiske sykepleierstudentene lærer for eksempel suturering, sier Husøy Larsen.

Under fagseminaret holdt Husøy Larsen innlegget "Participatory advocacy - a path to success" hvor hun, til stor interesse fra de deltagende organisasjonen, viste frem NSF Student sin modell for å jobbe med politikkpåvirkning.