Støtte til Ukraina

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen holdt appell på støttemarkeringen for Ukraina utenfor den russiske ambassaden 24. februar

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen var blant appellantene på støttemarkeringen for Ukraina utenfor den russiske ambassaden 24. februar.

Den 24. februar ble en mørk dag i europeisk historie. Russlands angrep på Ukraina har preget oss alle. Det overrasker og sjokkerer at Europa igjen er i krig. Folk skades, drives på flukt og mister sine nærmeste.

Vi har oppfordret alle våre medlemmer til å vise solidaritet med det ukrainske folk, og møte opp på støttemarkeringer.

Våre blant de rammede

Vi støtter de ukrainske fagforeningenes krav om en russisk tilbaketrekning og en varig fredsløsning. De vil ha sikkerhet, demokrati, respekt for menneskerettigheter og faglige rettigheter. De ber om fred og velferd – for mennesker i Ukraina, Russland og hele Europa.

Fagforeningen for offentlig ansatte i Europa og globalt (EPSU og PSI) som NSF er en del av, var tidlig ute og fordømte angrepet på Ukraina. De forteller at de allerede har fått rapporter som bekrefter at fagforeningsmedlemmer er blant de rammede. Organisasjonene oppfordrer nå alle europeiske land til å vise solidaritet, og gi asyl folk som er på flukt fra krigen.

Støtte fra sykepleierorganisasjoner

Den internasjonale sykepleierorganisasjonen ICN har publisert en pressemelding hvor de fordømmer angrepene. De er særlig bekymret for sikkerheten til alle sykepleiere og helsearbeidere i Ukraina.

Den russiske sykepleierorganisasjonen har også gått ut og støttet sine kolleger i Ukraina, og håper på snarlig fred mellom landene.

Her finner du oversikt over internasjonale organisasjoner Norsk Sykepleierforbund samarbeider med.