– Vi trenger flere folk

OUS-debatt

Fra venstre: Bjørn Atle Lein Bjørnbeth, administrerende direktør ved OUS, Jon Henrik Laake, overlege Akuttklinikken OUS og leder i Norsk anestesiologisk forening, Anne-Karin Rime, president i Legeforeningen, Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Karl Kristian Bekeng (Ap), statssekretær, Helse- og omsorgsdepartementet, Sveinung Stensland (H), leder av Stortingets justiskomité og debattleder Siri Gulliksen Tømmerbakke, redaktør i Dagens Medisin.

Temaet for debatten var «Sykehuskapasitet under pandemien: Hva lærte vi – og hva er veien videre?»

– Vi lærte at vi må få en bedre oversikt over hva vi mangler, både av kompetanse i form av spesialsykepleiere og annet personell, samt utstyr, sa Sverresdatter Larsen blant annet.

Ikke bare spesialsykepleiere

– Ja, vi trenger en bedre intensivkapasitet, men ikke bare spesialsykepleiere, og ikke bare personell med høy kompetanse. Vi bør se oss om til andre land der de setter sammen team med ulik kompetanse som fungerer like bra, sa Bjørn Atle Lein Bjørnbeth, administrerende direktør ved OUS.

– Vi er absolutt ikke uenige, repliserte Sverresdatter Larsen. – Vi har jobbet med oppgavedeling i flere år, og mener dette er veien å gå. Vi er også enige at det ikke bare er mangel på spesialsykepleiere, men også fysioterapeuter, ergoterapeuter, bioingeniører, sosionomer, og radiografer.

Må beholde dem du har i dag

– Du kan heller ikke bare se på hva du mangler, men du må også beholde de folkene du har i dag, sa NSF-lederen, før hun tok fotballmetaforen som er beskrevet i ingressen over.
Hun fikk støtte av president i Legeforeningen, Anne-Karin Rime.

OUS-debatt

– Jeg er enig med Sverresdatter Larsen, sa hun. – Vi trenger flere folk inn på intensivavdelingene i dag. Får vi til det i «hverdagen» kan vi også gå inn i kriser, som en pandemi er, på en mer forsvarlig måte, sa hun.

Med på debatten var også Karl Kristian Bekeng (Ap), statssekretær, Helse- og omsorgsdepartementet. Han var opptatt at vi må finne nye måter å organisere helsevesenet på – med de folkene vi har i dag. – Vi kan ikke utdanne flere med tanke på en ny pandemi, mente han.

Sveinung Stensland (H), leder av Stortingets justiskomité og Jon Henrik Laake, overlege Akuttklinikken OUS og leder i Norsk anestesiologisk forening, deltok også i debatten, som ble arrangert av Oslo universitetssykehus og er en del av deres «Møteserie OUS debatt».