Ferdig utdannet sykepleier og klar for jobb?

Line Waldelang og faglig forsvarlighet

av seniorrådgiver Line Waldeland, NSF Rogaland

I disse dager er det mange nyutdannede sykepleiestudenter og utenlandske vikarsykepleiere som starter i jobb som sykepleier i Norge for første gang. Vi vet at det at det tar noe tid for helsedirektoratet å få behandlet alle søknader om å få norsk autorisasjon. Selv om behandlingstiden er kort, kan det være dager hvor den nyutdannede eller nyankomne sykepleieren ikke har fått sin norske autorisasjon. 

Hva betyr det for deg? 

Kan jeg utføre sykepleieroppgaver? Kan jeg ha det sykepleiefaglige ansvaret på jobb? Disse og flere spørsmål dukker gjerne opp i forbindelse med at nyutdannede og nyankomne sykepleiere skal starte i sin aller første sykepleierjobb i Norge. Det kan nemlig gå noen dager før du som nyutdanna eller nyankommen sykepleier får din autorisasjon fra Helsedirektoratet. Da er du per definisjon enda ikke autorisert sykepleier, selv om dine eksamenspapirer er i orden.  

Regelverket  

I Norge er reglene klare, på Helsedirektoratet sine sider står følgende: 

I Norge har vi 32 yrkesgrupper med yrkestittel som krever autorisasjon. Man kan ikke bruke en slik yrkestittel uten å ha norsk autorisasjon. De lovbestemte kravene for å ha rett til autorisasjon fremgår av helsepersonelloven § 48. 

Dette betyr at du som nyutdannet ikke kan ha det sykepleiefaglige ansvaret før du har fått din autorisasjon. Vi har tidligere i NSF Rogaland publisert en artikkel som veileder studenter som skal ut å søke jobb for første gang. Videre i artikkelen har vi belyst noe av det NSF mener kan være nyttig både for sykepleiestudenter og eventuelt arbeidsgivere i disse tider. NSF Rogaland har tidligere undersøkt regelverket for hvordan studentmedlemmer kan jobbe før de får sin autorisasjon etter endt eksamen. Tilbakemeldingene var da entydige: Ingen kan jobbe som sykepleier og ha sykepleiefaglig ansvar før vedkommende har mottatt sin autorisasjon. Det er arbeidsgivers ansvar å påse at dette kravet er oppfylt.  

Ventetiden 

Så hva da med perioden mellom student og autorisasjon, eller generelt i påvente av autorisasjon? Hver enkelt arbeidsplass, kommune eller sykehus, må ha rutiner for å ivareta dette. Gode rutiner kan omhandle ansvarsområdene i perioden og eventuelle dispensasjonsordninger som kan regulere legemiddelhåndtering. De fleste nyutdannede sykepleiere lønnes som sykepleier eller er en del av en ordning som medfører at du får etterbetalt lønn når din autorisasjon foreligger. Det er da viktig at du ikke takker ja til oppgaver som kan sette din videre sykepleiekarriere i fare. Du er uansett underlagt Helsepersonelloven, og har et ansvar selv for å si nei. 

Strengt, men nødvendig for alles sikkerhet 

Selv om dette kan virke strengt og ventetiden er kort mener NSF at det er viktig med en bevisstgjøring. Vi vet mangelen på sykepleiere er stor og i ferien er bemanningen sårbar, da er det lett å være grei som nyansatt og stille opp dersom akutte ting skjer. Det å begrense ansvaret sitt må aldri sees på som noe annet en at du utøver yrket ditt forsvarlig. Gratulerer med verdens beste yrke og lykke til!