Planlagt og faktisk bemanning 2024

Planlagt - faktisk

av Line Waldeland, seniorrådgiver, NSF Rogaland

Oppstart i 2018

NSF Rogaland har siden 2018 gjennomført undersøkelsen planlagt og faktisk bemanning, kartleggingen skjer hvert år i uke 10. og 11. Denne kartleggingen viser hvor stor del av de planlagte vaktene sykepleierne faktisk går. Undersøkelsen synligjør eventuelle avvik eller om sykepleier blir erstattet av annet personell på en tydelig måte, helt konkret fra kommune til kommune. Fylkesleder har et ønske om å legge frem resultatet av dette til ordførere i kommunene i Rogaland.

Resultatene for 2023, en svak forbedring

For 2023 viser resultatet på landsbasis at det totale avviket der en sykepleier egentlig skulle vært på vakt var på 17,9%, og 12,1% i Rogaland. En liten forbedring fra 2022, hvor avviket lå rundt ca. 20% på landsbasis og på 15,4 i Rogaland. Det blir derfor spennende og se utviklingen for 2024. Det er også derfor NSF Rogaland håper at dere tillitsvalgte vil prioritere dette arbeidet og være med å registrere vaktene for uke 10 og 11 i år.

Økt bevissthet

Arbeidet vi tidligere har gjennomført viser at det er et behov for å sette søkelys på å sikre tilgjengelig sykepleierkompetanse og forsvarlige tjenester til innbyggerne som har behov for den type kompetanse. Det er ikke tvil om at kartleggingen har medført økt bevissthet, både blant tillitsvalgte og ledere, om hva som skjer når en sykepleier ikke er tilgjengelig. Det er i seg selv bra. 

Viktig arbeid videre

Nettopp derfor er det viktig at vi fortsetter dette arbeidet og herved er utfordringen gitt. Vi håper at du som tillitsvalgt i kommunalt eller privat drevet sykehjem eller heldøgns tjenester, vil bidra og hjelpe oss på ny. Det samme for deg som er tillitsvalgt i hjemmebaserte tjenester. At dere allerede nå er forberedt på innhenting av lister på bemanning for uke 10 og uke 11, og at dere i ettertid får registrert de som faktisk var på jobb.

Registreringen foretar du på våre nettsider og lenken finner du her: https://www.nsf.no/rapporter-bemanningstall

Ordførere og kommunedirektører blir informert

Fylkesleder Aud Hølland Riise vil som tidligere sende ut informasjon om undersøkelsen til respektive ordførere og kommunedirektører i uke 4. Seniorrådgiver Line Waldeland har ansvaret for prosjektet ved fylkeskontoret i Rogaland, så dersom du har spørsmål til undersøkelsen er det bare å kontakte henne på telefon: 51537974 eller epost: line.waldeland@nsf.no. Med dette håper vi du vil bidra og hvem vet, gjør du det blir du og med i trekningen av 3 flotte premier som NSF Rogaland sender fra fylkeskontoret.