Sammen om kvalitet på sykehjem

Nettverksamling i Suldal

Nettverkssamling i Suldal i juni 2023

Tekst og foto: Ida Elisabeth Gaard, leder, USHT Helse Fonna

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Fonna regionen startet høsten 2022 opp et nytt nettverk for ledere og ressurspersoner innenfor kvalitetsutvikling i sykehjem i Fonna- regionen. Nettverket har fått navnet “Sammen om kvalitet i sykehjem” og er en møteplass hvor fokuset er på erfaring- og kunnskapsdeling mellom deltakerne. Alle 16 kommuner i Fonna- regionen har fått tilbud om å delta og samtlige kommuner har deltatt på samlinger i regi av USHT.

USHT skal bidra med fag- og tjenesteutvikling for ansatte og ledere i sykehjem, hjemmetjenester og i tjenester til personer med utviklingshemming, jamfør samfunnsoppdraget gitt av Helsedirektoratet. USHT så etter covid-19 pandemien at det manglet et nettverk for ledere og ressurspersoner i sykehjem i regionen i Helse Fonna. Via Helseledernettverket ble alle kommunene invitert til å delta på et innspills- og behovsmøte, hvor kommunene selv fikk komme med sine ønsker og behov for et slikt nettverk. Med utgangspunkt i dette har USHT i 2023 tilbyd et praksisnært nettverk med fokus på ledelse- og kvalitetsforbedring i sykehjem.

Kommunedeltakelse

Nettverket har i 2022 og i 2023 hatt lokale nettverkssamlinger hvor nærliggende kommuner er invitert i sammen, nettverket er delt i 3 geografiske områder.

USHT i Helse Fonna kommunene har kommuner i både Rogaland og Vestland fylke i sitt nedslagsfelt. Invitert og deltakende kommuner i "Sammen om kvalitet på sykehjem" er:

Kommuneoversikt

Nytteverdi for ledere og ressurspersoner                              

Nettverkssamlingene har hatt høy deltakelse fra alle kommunene i Helse Fonna regionen. Det å ha en møteplass for å kunne dele erfaringer- og kunnskap på tvers av kommunegrensene er viktig for ledere og ressurspersoner i sykehjem.

Nettverkssamlingene har hatt fokus på erfaringsdeling mellom deltakerne. Noen av temaene som har vært i fokus i 2023 er pårørendestrategien og pårørendearbeid, kommunenes arbeid med oppgavefordeling og rutinearbeid. Her har kommunene diskutert faglig og etiske utfordringer med utgangspunkt i deres behov.

Nettverksamling Skudenes
Nettverkssamling i Karmøy kommune i september 2023, på Skudenes sykehjem.

Vi har valgt å arrangere samlingene på de lokale sykehjemmene i regionen. Her har vi også alltid hatt tid til en omvisning av sykehjemmene. Det oppleves at deltakerne har satt pris på å komme rundt på andre sykehjem i andre kommuner og få se hvordan sykehjemmene driftes der. Slik at man kan lære av hverandre, både gode praktiske tips og diskutere faglige problemstillinger.

Omvisning
Her er deler av nettverket på omvisning i sansehagen på det nybygde Skudeneshavn sykehjem.

I november 2023 vil USHT arrangere en felles fagdag for alle deltakerne i nettverket med fokus på “Hvordan vi kan møte utfordringene i Helse- og omsorgstjenestene i fremtiden”. Fagdagen vil arrangeres i samarbeid med kommunesektorens organisasjon (KS).

“Jeg synes det er så viktig å komme sammen og dele erfaringer og kunnskap.” (Sitat fra deltaker i nettverket)

Nysgjerrig på mer informasjon om nettverket, ta kontakt med Ida Elisabeth Gaard (ida.elisabeth.gaard@haugesund.kommune.no) eller Olaug Kristin Eikeland Hindal (olaug.hindal@haugesund.kommune.no) .

Ida Elisabeth Gaard
Ida Elisabeth Gaard er leder av USHT Helse Fonna