Nyhetsbrev fra fylkesleder

Fylkesleder Lena ved statue av Bergljot Larsson

Fylkesleder Lena Røsæg Olsen ved statuen av Bergljot Larsson

NSF 110 år

24. september var det 110 år siden Bergljot Larsson samlet 44 sykepleiere fra hele landet og stiftet Norsk Sykepleierskeforbund. Vi har siden vokst til snart 130 000 medlemmer og har blitt en organisasjon med tyngde innen utvikling av sykepleiefaget, samfunnspolitikk og for sykepleieres lønn og arbeidsforhold.  Behovet for sykepleiernes ekspertise er fortsatt stor, og våre arbeidsdager krever mye av oss.

For NSF er det viktig å være en medvirkende part for at sykepleiere skal ha en forsvarlig arbeidshverdag som de trives i. Noen av de arbeidstidsutfordringene vi står i nå er vurdering av lange vakter, økt helgebelastning og vikarbelastningen. Vi jobber for å skolere tillitsvalgte slik at de kan gå inn i dialog med arbeidsgiver for å få gode løsninger og ikke minst lovlige løsninger. Sykepleiertjenesten jobber svært mye på unntaksbestemmelser fra arbeidsmiljøloven og vi må ikke glemme at vi til daglig har arbeidstider som allerede er strukket på i forhold til loven. Her er det viktig å ha tillitsvalgte på plass. Mange opplever rollen som tillitsvalgt som svært lærerik. Still gjerne til valg og prøv deg i denne rollen hvis dere mangler en representant på din arbeidsplass. Ingen kan alt med det samme, og du får god oppfølging og opplæring fra oss på fylkeskontoret for å mestre arbeidsoppgavene.

Oppgavedeling, mangel på sykepleiere, og sykepleieledere med få ressurser

Tjenesten våre har store utfordringer med å få ansatte sykepleiere og annet helsepersonell. Det benyttes derfor i stor grad vikarbyrå og innleie for å ivareta den daglige driften.

Vi kan ikke fortsette å basere en tjeneste på tilfeldig innleie når vi har et fast vikarbehov. Her må virksomhetene arbeide for gode langsiktige løsninger og sørge for en bedre beredskap. Innleie er en form for konkurranseutsetting av tjenesten, og det betyr at vi jobber for at tillitsvalgte alltid skal være med og drøfte innleiebruken.

Mange av dere har også begynt å se på hvordan oppgavene kan fordeles og løses på en måte som gjør at vi kan bruke de sykepleieressursene vi har mer hensiktsmessig. Det haster med å finne gode løsninger, og vi må være bevisst på å dele det som fungerer godt.

Flere av dere arbeider i avdelinger der sykepleiemangelen er stor. Det vil kreve et systematisk arbeid av dere som er ledere for å snu avdelinger i oppløsning. Og løsninger må vi finne sammen for å kunne ivareta både arbeidsmiljø, fagmiljø og pasientsikkerhet. God kvalitet på tjenesten gjør oss stolte av arbeidsplassen vår, og det bidrar til at flere ønsker å bli værende.

Også lederne våre må få bedre arbeidsforhold. Mange ledere har for få ressurser til å hjelpe seg. I en undersøkelse gjort av Agenda Kaupang for NSF, viser det seg at sju av ti sykepleieledere har vurdert å slutte. Dette er alvorlige tall. Les mer om denne rapporten på nsf.no

Sykepleielederne er viktige for å kunne legge til rette for systematisk og målrettet arbeid der de rette prioriteringene blir gjort. Det er derfor bekymringsfullt at så mange ledere av tjenesten vår har helt annen yrkesbakgrunn enn sykepleie.

På fylkeskontoret ønsker vi å ha best mulig kjennskap til de utfordringene dere står i, og som fylkesleder og nestledere ønsker vi jevnlig å komme på besøk til ulike medlemsområder for kunne drøfte, belyse og påvirke. I høst har vi besøkt arbeidsplasser i Midt-Troms-området der vi har hatt dialog med medlemmene om den krevende arbeidshverdagen. Men også om det som gleder og gjør oss stolte! Vi har samtidig hatt møter med ordførere og ledere for å kunne være i dialog om utfordringsbildet og mulige løsninger. Vi setter stor pris på disse møtene med dere.

Det finnes mye kompetanse i sykepleietjenesten vår, og vi viser gjerne fram alt som skjer på FB siden vår «Norsk sykepleierforbund Troms og Finnmark». Send gjerne inn bilder og fortellinger til oss.

Fylkesmøte og landsmøte 2023

Neste år er det landsmøte i november og det betyr at vi i NSF Troms og Finnmark skal arrangere fylkesmøtet vårt 22.-23.mars. På dette møtet kommer det delegater fra alle HTV områdene. De har en viktig oppgave på dette møtet med å velge de 10 delegatene som skal være våre representanter på landsmøtet. De skal også velge nytt fylkesstyre for Troms og Finnmark. Nominasjonskomitéen er allerede i gang, og du som medlem har en viktig oppgave i å foreslå kandidater til landsmøtedelegasjonen og til styret.

Nettsiden for å nominere kandidater er åpnet! Gå inn på nsf.no/min side for å finne skjema.

På grunn av at Troms og Finnmark har vedtatt å splitte seg opp i to fylker igjen, har det rådet usikkerhet rundt NSF sin organisering og valget av fylkesstyre.  Forbundsstyret vårt har bestemt at vi skal følge vedtektene slik de er i dag fram til landsmøtet eventuelt bestemmer noe annet. Siden vedtektene forholder seg til en fylkesinndeling, så pågår det et arbeid internt i NSF for å se på hvordan vi skal organisere oss videre i framtiden. Skal vi fortsette slik vi endret organisasjonen etter forrige landsmøte i 2019? Med et felles kontor i Tromsø, sammenslåtte rådgiverressurser og ett fylkesstyre? Eller skal også NSF endre tilbake til å følge de oppsplittede fylkesgrensene slik at det blir ett kontor og ett styre i hvert fylke?

Det er både fordeler og ulemper ved de ulike løsningene, og vår jobb i fellesskap er å prøve å finne den beste løsningen for NSF sine medlemmer. Din mening og ditt valg av delegat til fylkesmøte og landsmøte kan være med å påvirke resultatet.  Vi som er valgt inn for å representere dere, har litt ulike meninger om hva som er den beste løsningen for å være et sterkt forbund.

Fylkesstyret har sendt innspill til forbundsstyret både i forbindelse med valg og sammensetning av nytt fylkesstyre i mars, og i forhold til organisasjonsstruktur. Skal vi deles eller ikke?

Vi trenger dine innspill, og hvis du er interessert i hva som gjøres, så se gjennom sakene til forbundsstyret som du finner på https://www.nsf.no/forbundsstyremoter-a-saker. Allerede fra mars 22 ligger det saker som gjelder NSF sin organisering. Her finner du mye viktig informasjon.

Kommunevalg

Siden det er kommune – og fylkestingsvalg i 2023 utarbeider politiske parti sine partiprogram denne høsten, og vi får mulighet til å gi innspill om våre viktigste saker. I tillegg har vi hatt både formelle og uformelle møter med stortingsrepresentanter og ministre. 

TV-aksjon

23. oktober gikk årets TV aksjon av stabelen, som i år gikk til Leger uten grenser. NSF ga en krone for hvert medlem til TV aksjonen. Fylkesstyret oppfordret medlemmer til å være bøssebærere og flere av dere gikk med bøsser i deres område. Tusen takk til dere som hadde anledning til å gå.  

Likelønnsdagen 17.november 2022

Fra denne dagen jobber kvinner i prinsippet gratis sammenlignet med menn.

Likelønnsgapet er en av de største samfunnsutfordringene vi har. Kvinnedominerte yrkesgrupper i offentlig sektor er systematisk lavere lønnet enn mannsdominerte yrkesgrupper i privat sektor. Dette er den viktigste årsaken til likelønnsgapet. År etter år viser tallene at de med en høyskole- eller universitetsutdanning på 3 år eller mer i offentlig sektor får 80 prosent av hva de får betalt i tilsvarende mannsdominerte yrker i privat sektor. Dette er ikke greit.

Marker gjerne denne dagen på din arbeidsplass. Dette skal vi fortsette å jobbe med!

Akkurat nå er på vei inn i mørketiden, eller er det fargetiden? Tiden med stearinlys, hjemmekos og et nydelig fargespekter på himmelen har kommet. Jeg håper du finner dine øyeblikk med energipåfyll i hverdagen og i det som faktisk er verdens beste yrke.! Ta gjerne kontakt om det er noe, vi er her for dere!

Vennlig hilsen

Lena Røsæg Olsen
Fylkesleder