NSF Viken på Landsmøte 2023 

NSF Viken delegasjonen

Det skjer hvert fjerde år at delegater fra alle landets fylker møtes for å stemme frem politikk for de neste fire årene. Her velges også forbundsledelse og andre sentrale verv for den kommende landsmøteperioden.  

Fra NSF Viken dro 30 engasjerte delegater som representerte Vikens medlemmer. Fra tidlig morgen til nattetimene tok oss, ble fagpolitikk, interessepolitikk og samfunnspolitikk diskutert.  

Godt representert i sentrale verv 

Viken-delegasjonen bidrog godt på talerstolen, med nye forslag til innsatsområder og prinsipprogram. Vi er også stolte av å ha fått følgende representanter inn i sentrale verv:  

Ann-Chatrin Leonardsen – medlem av Forbundsstyret 

Kristine Katrud Ask – medlem av Forbundsstyret 

Tord Kjesbu – leder av kontrollutvalget 

Irene Kronkvist – medlem av kontrollutvalget 

Rita Standal- leder av Sentral Nominasjonskomite 

Therese Finjarn – medlem av Sentral Nominasjonskomite 

Audun Mo - medlem av Etisk råd 

Viken representanter i sentrale verv

Organisering, saker og satsninger 

Sak 4 som omhandlet fylkesoppløsningen og fremtidig organisering av fylkesleddet i NSF ble strøket fra sakslisten etter forslag fra blant andre, Viken.  Saken ble grundig behandlet på Landsmøte i 2019, og vi mente derfor det ikke var behov for å bruke tid på dette igjen. Vedtaket fra 2019 er derfor fortsatt gjeldende. Det vil si at NSF skal følge til enhver tid gjeldende fylkesstruktur.  

Fra 1.1.2024 er det slutt for fylkeskommunen Viken, og man går tilbake til de tre gamle fylkene Buskerud, Østfold og Akershus. Da skal NSFs fylkesorganisering følge denne strukturen. NSF vil starte prosess mot oppdeling av fylkene i 2024. Valg av tre nye politisk ledelser og fylkesstyrer forventes klart innen 1.april 2025. https://sykepleien.no/2023/11/nsf-landsmotet-vil-droppe-omkamp-om-fylkesstrukturen-na-ma-vi-ga-videre 

Landsmøtet besluttet også å avholde et ekstraordinært Landsmøte for å gjøre en total revisjon av vedtektene. Dette vil bli avholdt i november 2024. 

Bærekraft, mangfold og inkludering 

Mange av sakene på landsmøtet er saker som har fulgt oss over tid, men det var også noen nye og tidsaktuelle saker i år. Sak om mangfold, inkludering og hindre diskriminering og trakassering, samt sak om folkehelse og bærekraft var nye saker for Landsmøtet. Sakene skapte stort engasjement og viste at det var på høy tid for NSF å sette politikk og satsning for disse områdene.  

Noen av delegatene fra Viken

Fortsatt fokus på ledelse 

Landsmøtet viste en bred enighet om at satsning på sykepleierledere fortsatt skal stå høyt. God sykepleiefaglig ledelse er avgjørende for faglig forsvarlige, solide og effektive helse- og omsorgstjenester. Sykepleierledere har ofte et stort kontrollspenn, stort ansvar og lite ressurser.  Dette er medlemmer av NSF samtidig som de er arbeidsgivere for sykepleiere. De har ofte andre behov for ivaretakelse av NSF enn ordinære medlemmer. NSF vil jobbe strategisk for å være den foretrukne organisasjonen for sykepleieledere. 

Stort press på arbeidstid 

Tillitsvalgte ute opplever et stadig økende press på å inngå arbeidsavtaler med lang-vakter på 12,5 timer. Det har utløst behov for å fastsette en klar politikk for NSFs holdning til dette. Her bidro Viken-delegasjonen godt til å få inn vedtak om at langvakter skal være frivillig, og at vakter mellom 11 til 12,5 timer skal ha minimum 90 minutters betalt pause, ved vaktlengder utover dette økes pausetiden ytterligere. https://sykepleien.no/2023/11/langvakter-forhandler-om-lengre-pauser-og-kortere-arbeidsuke 

Psykisk helse og rus, prehospitale tjenester og veiledning blir prioritert 

Videre satsning innen fagområdet psykisk helse, rus og avhengighet ble vedtatt etter innsendt sak fra blant andre Viken.  

Viken fikk også gjennom et vedtak om at NSF skal arbeide for at utviklingen av de prehospitale tjenestene og akuttberedskapen inkluderer nødvendig sykepleierkompetanse. 

I samarbeid med faggruppen for veiledere bidro Viken til at sykepleierfaglig veiledning for erfarne sykepleiere kom inn i innsatsområdene. 

Dette er bare noen av sakene som ble debattert og stemt inn i innsatsområdene for de neste fire årene. Er du interessert i å se opptak fra debattene eller lese alle sakene med vedtak så ligger alt tilgjengelig på våre nettsider.  

Alle sakene med vedtak kan leses her: https://www.nsf.no/landsmotesaker-2023 

Opptak fra landsmøtet: https://motion.easymeet.se/ondemand/player/?streamName=nsf2023