Stor mangel på sykepleiere i kommunene i Viken

En illustrasjon av en lønnsforhandling. Illustrasjon: Martina Paukova.

I 2023 manglet det sykepleier på 19 prosent av vaktene hvor det var planlagt sykepleier på vakt. 1 av 5 sykepleiervakter manglet sykepleier. Samtidig blir det brukt 80 prosent flere assistenter uten formell kompetanse. Dette er alvorlig når vi vet at pasientene blir flere og sykere.

Hvert år gjør tillitsvalgte i NSF en registrering i mars måned, for å se på kvalitet og kompetanse i sykehjem, helsehus, hjemmesykepleie og bemannede boliger (ikke PU). 186 arbeidssteder i 36 av kommunene i Viken har levert inn tall. Det er varierende hvor mange tall som kommer fra hver kommune. Noen har registrert både institusjon og hjemmesykepleie, mens andre bare har registrert deler av tjenesten.

I 2023 er det 18 kommuner i Akershus, 10 kommuner i Buskerud og 8 kommuner i Østfold som er med.

Rett kompetanse på hver eneste vakt er viktig for å sikre både pasientsikkerheten og  et godt arbeid- og fagmiljø. I 2023 var det både færre sykepleiere og helsefagarbeidere på vakt enn det som var planlagt. Dette er en trend som har vist seg de siste årene. Det er mangel på både sykepleier og helsefagarbeider. Avviket på helsefagarbeider har økt fra 7% i fjor, til 8,5% i år. Dette viser at det er vanskelig å få tak i nok folk med fagbrev som helsefagarbeider i kommunene i Viken.

Tallene i Viken er litt verre enn landsgjennomsnittet. På landsbasis mangler det sykepleier på 18% av vaktene, mens i Viken er tallet 19%.

Du finner tallene for faktisk og planlagt bemanning med oversikt over andel personellkategori i Viken her:

Dersom du ønsker å sammenligne årets resultater med tidligere års resultater kan du se på nettsaken vår om planlagt og faktisk bemanning fra 2022 her.