Hvilken sykepleierlønn tilbyr din kommune og ditt foretak?

Lønnsoversikt NSF Rogaland

NSF Rogaland kartlegger hvert år etter tariffoppgjørene hva kommuner og helseforetak i fylket tilbyr sykepleiere i lønn ved ansettelse. Forskjellene mellom nabokommuner kan være på over 50 000 kroner. Enda mer hvis det er snakk om natt-stillinger.

På forespørsel fra NSF Rogaland har arbeidsgivere oppgitt hvilken lønn de tilbyr nyansatte sykepleiere. De relativt store forskjellene kan tyde på at kommuner og helseforetak i Rogaland har ulik tro på lønn som virkemiddel, når det gjelder å rekruttere og beholde sykepleiekompetanse.  

- Det tegner seg et bilde der kommunene i langt større grad enn sykehusene velger å bruke lønn for å rekruttere. Sykehusene er mer konkurransedyktige når det gjelder lønn for erfarne sykepleiere med lang ansiennitet, sier fylkesleder i NSF Rogaland, Aud H. Riise i en kommentar.

Store lokale forskjeller

Som i fjor troner Hjelmeland øverst når det gjelder lønn for turnusarbeidende sykepleiere med under ti års ansiennitet med sine 90 000 over tarifflønn. En nyutdannet sykepleier uten ansiennitet vil tilbys 110 000 mer i Hjelmeland enn ved fylkets sykehus.


Jærkommunene og Randaberg ligger også relativt høyt oppe på alle ansiennitetstrinn – mens Dalaneregionen og Haugalandskommune går igjen i oversiktens nedre sjikt.

Sokndal kommune er eneste kommune i fylket som kun tilbyr garantilønn, det betyr en årslønn som er 40 000 lavere enn nabokommunen Bjerkreim. En erfaren sykepleier fra Lund ville fått tilnærmet tilsvarende lønnsøkning om hun heller tok jobb i Hå. Er det snakk om stilling på natt er forskjellene opp mot 70 000 kroner mellom to nabokommuner. Se fullstendig oversikt nederst i artikkelen.

Lønnsoversikt NSF Rogaland

Lønn virker!

NSF Rogalands fylkesleder Aud Hølland Riise er ikke i tvil om at konkurransedyktig lønn bidrar til å rekruttere og beholde sykepleierkompetanse:

- Arbeidsgivers verdsetting av sykepleiere er et viktig signal for de ansatte og for sykepleierstudenter som vurderer hvor de skal søke sin første sykepleierjobb. En av hovedutfordringene er at en av fem sykepleiere slutter i yrket før det er gått 10 år – blant annet på grunn av at lønnen ikke står i forhold til belastningen i yrket. Hvis vi får et konkurransedyktig nivå på sykepleierlønningene, kan det utgjøre en motivasjonsfaktor til å komme tilbake til yrket, sier hun til NSF Rogaland

Arbeidsgiver: Vi forventer at sykepleiere forhandler lønn

Flere av arbeidsgiverne NSF Rogaland har vært i kontakt med gir uttrykk for at de forventer at sykepleiere som får tilbud om stilling stiller lønnskrav ved ansettelse. Det er en forventning fylkeslederen deler;

- Det er når du har fått tilbud om jobb at du er i posisjon til å forhandle. Arbeidsgiver har da gitt uttrykk for at det er deg og din kompetanse de ønsker – det er du som er øverst på ønskelisten til den aktuelle stillingen. Da er det helt naturlig at sykepleieren ikke umiddelbart aksepterer det første tilbudet hun eller han får, men skjelner til hva sykepleiere i nærliggende kommuner og på sykehuset tjener.

Individuelle tillegg

NSF Rogaland presiserer at våre oversikter utelukkende viser hva sykepleiere vil bli tilbudt uten at de selv stiller lønnskrav. Mange arbeidsgivere har ulike varianter av individuelle tillegg for sykepleiere og jordmødre som ikke fremkommer i våre oversikter. NSFs tillitsvalgte ved virksomheten vil kunne svare på spørsmål om slike tillegg.

Oversikter

Her finner du oversikt over lønn i kommuner og helseforetak for sykepleiere og spesialsykepleiere i henholdsvis turnus- og dagstillinger, helsesykepleiere og sykepleiere i nattstillinger. Tallene er hentet inn fra arbeidsgiver, og vi tar forbehold om feil både i innrapporterte tall - og tastefeil når disse ble overført til oversiktene.